CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. augusztus 04., péntek 00:00


Események innen/onnan

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Cigány rezervátumok szlovák módra?


Cigány rezervátumokat szeretne létrehozni a szlovák parlamenti ellenzékhez tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője, Vítazoslav Moric. Pártja pénteki tájékoztatóján az ellenzéki honatya annak kapcsán fejtette ki javaslatát, hogy a romák az idén is dézsmálják a burgonya-ültetvényeket. Azok a cigányok kerülnének az általa javasolt rezervátumokba, akik "mások szellemi tevékenységének és dolgos keze munkájának gyümölcsein élősködnek, akik lopnak, rabolnak, gyilkolnak." A Szlovákiai Roma Kezdeményezés (RIS) nevű szervezet máris jelezte: rémhírterjesztés és fajgyűlölet miatt feljelentést tesz Vítazoslav Moric ellen, aki "nyilvánvalóan rasszista zavargásokat akar gerjeszteni" Szlovákiában és gyűlölködésével egy "második Koszovó" kialakulását igyekszik elősegíteni.

Szörnyvadászat Norvégiában


Egy nemzetközi szörnyvadásztársaság hatalmas csapdát készített a norvég "Nessie" kézrekerítésére. A skóciai Loch Nesshez hasonlóan Norvégiának is megvan a maga szörnyet rejtő tava, a Seljord nevű az ország déli részén. A tóban látni vélt szörnyet Selmának becézik a helybeliek. Most hét svéd, három norvég, egy kanadai és egy belga szörnyvadász közösen próbálja fülön csípni - már ha van füle - egy hat méter hosszú cső alakú csapdával. A fémvázas selmacsapda oldala nejlonháló, csalétkül halakat tesznek bele. A vadászok szerint, ha 6 méternél nagyobb "valami" úszik a csapdába, akkor a bejáratok bezárulnak. Hozzátették, hogy nagyon fognak vigyázni, nehogy megsérüljön az elfogott. A szörnyvadásztársaság a következő két héten 30-100 méteres mélységben több helyen is felállítja majd a csapdát a 15 km hosszú tóban. Tavaly a csapat már magnóra vett rejtélyes, bálnákéhoz hasonló hangokat. "Csalódottak leszünk, ha ezúttal nem érünk el semmilyen eredményt" - mondta egyikük. Selmát - a feljegyzések szerint - először 1750 táján látták. A legtöbb szemtanú szerint leginkább egy jókora, lófejű kígyóra hasonlít - jegyezte meg a Reuters.

Kína hadgyakorlata Tajvan közelében


A kínai néphadsereg 110 ezer katonája évek óta nem látott méretű és kiterjedésű hadgyakorlatot tart Tajvannal szembeni keleti partvidékén. Mint a kínai állami sajtó beszámolt róla, a tengeri, légi és földi csapatmanőverek mintegy 6000 kilométer hosszú sávban zajlanak. A People's Daily című kínai napilap egy katonai szóvivőt idézve azt írta, hogy évek óta nem rendeztek ekkora katonai gyakorlatot. A csapatmozgásokban a tengeralattjáróktól kezdve a harci helikoptereken és búvárokon át ejtőernyős egységeket is bevetnek, "felvonultatva mindazt a legmodernebb technikát, amelyek az esetleges jövőbeni helyi háborúk megvívásában feltétlenül kulcsszerephez jutnak". Kína nem említette, hogy a hadgyakorlatnak köze lenne Tajvannal kapcsolatos vitájához, de hongkongi lapjelentések szerint egyértelmű, hogy a katonai mozgások célja a szigetre való nyomásgyakorlás. A nagyszabású manőver arról tanúskodik, hogy Peking egyre türelmetlenebb Tajpejjel és annak új elnökével, Csen Suj-piennel szemben.

Palesztina joga a függetlenséghez


A palesztinok "parlamentje", a Nemzeti Tanács kinyilatkoztatta: a palesztin népnek joga van arra, hogy szeptember 13-án kikiáltsa független államát Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal. A csütörtök este Ramalláhban elfogadott dokumentum értelmében a közel-keleti tartós békét csak a nemzetközi közösség határozatai alapján lehet szavatolni, amelyek biztosítják a palesztinok törvényes jogait. Az ENSZ BT 242-es, 338-as és 194-es számú határozata a békefolyamat lényegi elemei, és a térségbeli béke és stabilitás egyedüli garanciái. A palesztin parlament nyilatkozatában kiemelte a palesztin menekültek jogát a hazatérésre, valamint hogy az izraeli börtönökben sínylődő arabokat feltétel nélkül szabadon kell bocsátani. A Nemzeti Tanács felhívta az arab államok vezetőit: segítsék annak az összarab csúcsnak az összehívását, amely a palesztinok jogos követeléseit lesz hivatott támogatni.

Szerbek mutogatta külföldiek


A szerb televízió csütörtök este bemutatta azt a két angol rendőrt és két kanadai építési szakembert, akiket a koszovói-montenegrói határ közelében fogtak el és kémkedéssel gyanúsítanak - jelentette a nap végén a BBC, megnyugvással állapítva meg, hogy a négy letartóztatott férfin nem látszott nyoma rossz bánásmódnak. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a saját megbízottainak ismerte el az őrizetben lévő négy férfit. A szerb tévé szerint a négy férfit kedden vették őrizetbe, és azzal vádolják őket, hogy kémkedtek és szabotázsakcóikat készítettek elő. "Egyes jelekből arra lehet következtetni, hogy a letartóztatott külföldiek terrorszakértők" - idézte a szerb tévét a BBC. A szerb tévé képernyőjén a négy férfi előtt lévő asztalon deviza, kések, drótok és Koszovó albán térképe volt látható. A BBC belgrádi tudósítója úgy vélte, hogy az ottani kormány fel akarja korbácsolni a Nyugat-ellenes érzelmeket, hátha attól javulnak esélyei a szeptember 24-én esedékes választáson. Egy nappal korábban a szerb hatóságok négy holland állampolgár letartóztatásáról is beszámoltak. Őket azzal gyanúsítják, hogy el akarták rabolni vagy meg akarták gyilkolni Slobodan Milosevic elnököt, illetőleg a volt boszniai szerb vezért, Radovan Karadzicot. Az emberrablás célja állítólag az lett volna, hogy a hágai nemzetközi bíróság elé állítsák Milosevicet és Karadzicot.

Lefejezett oroszok Csecsenföldön


Csecsenföldön orosz katonák megtalálták annak a két alezredesnek a levágott fejét, akik július végén tűntek el a szakadár orosz köztársaságban. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) jelentése szerint a két orosz tiszt, akik már befejezték csecsenföldi katonai szolgálatukat, egy csecsen barátjuk esküvőjére utaztak Vegyenóba, ahonnan azonban nem tértek vissza állomáshelyükre.

Gyilkos medve


Örményország hegyei között egy medve megtámadott és széttépett egy pásztort, de nyáját békében hagyta. A hatóságok csütörtöki közlése szerint a 38 éves pásztor családja rémülten látta, hogy a nyáj pásztora nélkül tért haza. Azonnal a családfő keresésére indultak, s így bukkantak a holttestre - jelenti az AP. Örményországban tizenkét év óta ez volt az első eset, hogy emberre támadt medve.

Üzleti negyed


Új pénzügyi internetes lapot indít a Matávnet Kft. - közölte Nádori Péter a társaság programigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A magánszemélyeknek szóló pénzügyi információkat tartalmazó Üzleti Negyed internetes lapot az Econet Hungary Kft. és a Bankinfo Center közreműködésével hozta létre a Matávnet. Markót Imre az Üzleti Negyed vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a bankinformációkon és árfolyamadatokon kívül az újság adózási-, ingatlan-, biztosítási- és egyéb jogszabályi kérdésekkel is foglalkozik. A lap emellett a GfK Dorell segítségével a kiskereskedelmi árak alakulásáról is szolgáltat adatokat.