CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. szeptember 23., péntek 19:15


EuRégiós marketing

EuRégiós marketing

Verseny és együttműködés nem egymást kizáró fogalmak – ez az egyik tanulsága annak a felmérésnek, amelyet a Phare CBC támogatásával végeztek a Nyugat-Dunántúl és Burgenland alkotta EuRégió területén.

Az értékes természeti környezet és a fejlett nyugati határszél adta előnyök mellett munkanélküliség és az infrastruktúra elmaradottsága jellemzi a Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyék és Burgenland alkotta EuRégiót – egyebek mellett ez derül ki az 1600 ember (civil szervezetek, politikusok, gazdasági élet szereplői) megkérdezésével végzett felmérésből – tudtuk meg Pakainé dr. Kovács Judittól, a soproni Proprimo Marketing vezetőjétől, aki a kutatás tapasztalatairól szólva azt mondta: az emberek nagy része keveset tud a West-Nyugat-Pannon EuRégióról. Hozzátette: a térség igazi versenyképessége az erős kohézión alapul. Csak azok a régiók lehetnek sikeresek, amelyek tisztában vannak erősségeikkel, emellett tudatosan használják a marketing és a PR eszközeit. Hazánk Uniós csatlakozása új kihívást jelent az osztrák-magyar határtérség számára a versenytárs régiókkal szemben. Ezért a piaci helyzetet javító marketing stratégia kidolgozásában együttműködés-orientált viselkedésre van szükség a versenycentrikus szemlélet helyet. A Nyugat-Dunántúl és Burgenland térsége versenyképességének növeléséhez tehát a közös gondolkodás, a szereplők hatékony kommunikációja, az együttműködés eredményeinek folyamatos fejlesztése elengedhetetlen. A Phare CBC támogatásával végzett kutatás eredményei a települések, önkormányzatok és a vállalkozói szféra marketing koncepciójának kialakítását segítheti.
A kutatásban ugyancsak résztvevő Huflesz Mihály, a szombathelyi Régiófókusz Vállalkozás-, Humánerőforrás- és Környezetfejlesztési Kht. ügyvezetője hozzátette: „a jövőben további felmérésekre lesz szükség a megcélzott öko-, rekreációs, illetve intelligens EuRégió térképének elkészítéséhez.”
A kutatási programot záró, Kőszegen tartott konferenciához kapcsolódó tanulmányút résztvevői többek között a fertőrákosi Kőfejtőt, a soproni Innovációs Központot is megtekintették, valamint Mörbischbe és Rustra látogattak el.

Tóth Anita Lilla