CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. szeptember 23., péntek 20:54


Két millió forintos támogatás az erdélyi árvízkárosultaknak

A Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés is a támogatók közé állt

A Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés is a támogatók közé állt

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés – a megyei képviselőtestület Fidesz frakciójának javaslatára – a szeptember 23-i ülésén döntött arról, hogy a 2005. évi megyei költségvetés általános tartaléka terhére 2 millió forinttal támogatja az erdélyi árvízkárosultakat. Döntés született arról is, hogy a fenti összeget Bikafalva település károsultjainak juttatja el a Győri Egyházmegyei Szent Erzsébet Karitász Alapítványon keresztül. Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a 2 millió forint átutalására a jövő hét első napjaiban sor kerül.

A 2005 augusztusában az Erdély területén lévő településeken történt esőzések, valamint annak következtében az ottani településeken pusztító árvíz mindenkit megdöbbentett és segítségnyújtásra késztetett. A kialakult helyzet miatt az ott élő emberek egy részének el kellett hagyniuk otthonaikat, az ár hidakat, utakat mosott el, több ezer hektár földet borított el a víz. A településeken nem volt ivóvíz, az élelmiszerellátás segélyekből biztosított.

A katasztrófa 33 ember halálát okozta. Az árvíz sújtotta területeken a károk felbecsülhetetlenek, az újjáépítéshez, helyreállításhoz segítségre van szükség.

A Győri Egyházmegye Szent Erzsébet Karitász Alapítvány munkatársai kialakult kapcsolatokkal rendelkeznek az Erdélyben lévő Karitász szervezetekkel. Az ott lévő képviselőik tájékoztatást adtak arról, hogy mely településeket érte a legnagyobb pusztítás. ezen információk alapján dr. Szakács Imre a képviselőtestület mai ülésén azt javasolta, hogy a közgyűlés Bikafalva települést támogassa 2 millió forinttal, a Karitászon keresztül.
Ponty Zita