CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. augusztus 06., vasárnap 00:00


Események innen/onnan - benne: a legterjedelmesebb élőlény!

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Tízmillió, de márka!


Boris Becker hajlandó tízmillió márkát (1.3 milliárd forint) fizetni azért, hogy felmentsék az adócsalás vádja alól és megszüntessék ellene a három éve folyó eljárást. Az egykori háromszoros wimbledoni bajnok teniszező ügyvédje a müncheni adóhivatallal állapodott meg.
- Mindenkinek az volt az érdeke, hogy végre lezáruljon ez a hosszú ideje húzódó kellemetlen ügy - mondta a Bild am Sonntag című lapban Erich Samson, Becker tanácsadója. - Sikerült olyan egyezséget kötnünk, amellyel mindenki jól járt. A 32 éves német teniszező tavaly július 1-én jelentette be visszavonulását.

Szélsőjobb Németországban


A németországi Bochumban két szélsőjobboldali incidens történt az éjjel - jelentette vasárnap a rendőrség. Szombaton éjszaka külföldi ellenes dalok éneklése miatt őrizetbe vettek a rendőrök tíz 14 és 20 év közötti fiatalt. Ugyancsak Bochumban egy 16 fős csoport afrikaiakat támadott meg, akiknek sikerült elmenekülniük. Előtte a csoport egy buszon náci dalokat bömbölt. Kilencüket vették őrizetbe. Más jellegű incidensekről érkeztek hírek Hannoverből és Brémából. Alsó-Szászország székhelyén, Hannoverben punkok, anarchista hajlamú fiatalok és a rendőrség csapott össze, de igazán súlyossá nem fajult az ügy. A rendőrség kiürítette a Sprengel cég telephelyét, amelyet körülbelül 200 punk foglalt el. A punkok üvegpalackokkal és kövekkel dobálták meg a rendőröket. Brémában ugyancsak punkok randalíroztak, vasárnap a hajnali órákban. Itt rendőrség 28 személyt állított elő.

A nagy rablás


Paraguay történetében a legnagyobb rablást hajtották végre ismeretlen fegyveresek: nem kevesebb mint 11,1 millió dollárral lógtak meg a város nemzetközi repülőteréről. Mint a rendőrség szombaton közölte, a katonai egyenruhába bújt rablók - akiknek a kilétéről a hatóságok egyelőre semmit sem tudnak - egyetlen lövés nélkül szerezték meg a zsákmányt, hét pénzes zsákot, amikor azokat egy péncélozott autóból repülőgépre akarták pakolni. A hatalmas pénzösszeg eredetéről annyit lehet tudni, hogy paraguayi magánbankokból származtak, és New Yorkba szállították volna az argentinai Buenos Airesen keresztül. Mint a repülőtér biztonsági főnöke elmondta, a rablás azért mehetett végbe minden zökkenő nélkül, mert a katonai álcaruhát viselő rablókról mindenki azt hitte, hogy a pénzszállító járművet biztosítják egészen a repülőgép rakteréig. Azt nem tudni, hogy miért nem üldözte senki az álkatonákat, illetve hogy miért nem tettek semmit a repülőtéri biztonsági szolgálat emberei.

A világ legnagyobb élőlénye


Az USA északnyugati részén, Oregon államban él a világ leghatalmasabb, pontosabban legterjedelmesebb élőlénye, a föld alatt: egy 880 hektáros "kiterjedésű" faevő gomba. Az Armillaria ostoyae, köznevén mézgomba példánya egyetlen, csak mikroszkóppal látható spóraként kezdte pályafutását még az időszámításunk előtti negyedik évszázadban, majd fekete rostjait - az úgynevezett rizomorfokat - akadálytalanul növesztette 2400 éven át napjainkig, sorra gyilkolva a számára táplálékot jelentő fákat. A Malheur Nemzeti Parkban található gomba méretei nem egyedülállóak a maga nemében, hiszen a földi élőlények hatalmassági rangsorában az előző rekordot is egy mézgomba tartotta: az 1992-ben Washington szövetségi államban felfedezett példány 600 hektárnyi területet foglal el - mondta el Tina Dreisbach oregoni botanikus. A gombát "feltáró" szakemberek elmondták, hogy az oregoni Armilla ostoyae 1665 futballpálya területét fedi le, mintegy 5,6 kilométer hosszan húzódik, és átlagban egy méteres mélységig hatol le a földbe. A hatalmas gomba súlyáról nem bocsátkoztak becslésekbe a hozzáértők. A gombát Catherine Parks oregoni kutató 1998-ban végzett megfigyelései után fedezték fel, aki észrevette, a területen sorozatban pusztulnak el a fák gyökerük megrothadása következtében. 112 fa gyökeréből vett minta alapján DNS-vizsgálatokat végzett, és kimutatta az alattomos gomba jelenlétét. A tekintélyes korú és méretű gombából egyébként a felszínen nem sok látszik, csak ősszel, az esős időszakban kukucskál ki föld alatti otthonából arany színű gombák formájában. Dreisbach elmondta, hogy az aranyos gombák ehetőek, bár szerinte nem a legízletesebbek, sok vajjal és fokhagymával kell őket elkészíteni.

Földrengés Szahalinon


Hetes fokozatú földrengés rázta meg szombaton reggel - közép-európai idő szerint pénteken éjfél előtt - a Japántól északra fekvő orosz Szahalin szigetet, Krasznopolje közelében, a sziget legnagyobb településétől, Juzsno-Szahalinszktól mintegy 220 kilométerre északra. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma azt közölte, hogy áldozatok nincsenek és nagy károk sem keletkeztek. Több település áram nélkül maradt, egyes lakott területeken, ahol 5,5-es erősségű lökéseket éreztek, házak és épületek romba dőltek.

Miért csökken az euró?


Nincs ésszerű magyarázata az euró árfolyamcsökkenésének - jelentette ki Tommaso Padoa-Schioppa, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja, a hétfőn megjelenő Der Spiegel című német lapnak. A Reuters által idézett szakértő szerint a megmagyarázhatatlan árfolyamgyengülésre adható egyetlen logikus lépés az, hogy senki se idegeskedjen. Az euró árfolyama több mint 20 százalékkal gyengült a közös európai valuta 1999. januári bevezetése óta. Pénteken New Yorkban az eurót 0,9078 dolláron jegyezték. Padoa- Schioppa szerint nem megalapozottak azok a vélemények, amelyek szerint gyengülhet az euró azután, hogy egyes kelet-európai államok csatlakoznak az euróövezethez. Rámutatott, hogy a csatlakozni akaró államok közös GDP-je csupán 6 százaléka az eurózónának. Ésszerűtlen azt állítani, hogy ezek az országok pénzügyi téren destabilizálhatják az euróövezetet - tette hozzá.

Nokia - AT&T WS egyezség


A Nokia és az AT&T Wireless Services megállapodott az All IP-EDGE hálózat továbbfejlesztésének közös kidolgozásában és tesztelésében. A két vállalat közös tesztelésről állapodott meg a most kialakuló 3GPP Release 2000 International szabvány alapján a vezeték nélküli iparág ismereteinek bővítése és a felhasználói alkalmazások érdekében. A Nokia és az AT&T Wireless Services, Inc. a harmadik generációs (3G) vezeték nélküli szabvány, az EDGE továbbfejlesztésének közös kidolgozásában és tesztelésében állapodott meg, amely révén lehetővé válik az adat és a hang egyidejű átvitele, valamint olyan multimédiás alkalmazások is, mint a multimédiás anyagok valós idejű internetes sugárzása. „Az AT&T Wireless Services és a Nokia között létrejött egyezmény (Memorandum of Understanding; MoU) legfontosabb eredménye, hogy bemutathatjuk az EDGE szabvány által elérhetővé vált új alkalmazások lehetőségeinek tárházát" - jegyezte meg Roderick Nelson, az AT&T Wireless Services első számú alelnöke és műszaki vezetője. „Emellett a hang- és multimédiás alkalmazások összevont átvitelének tesztelése és bemutatása során az AWS és a Nokia az iparágban mindenki számára hasznos ismeretekhez jut." Az első EDGE hálózatok nagysebességű internet és e-mail hozzáférést biztosítanak majd. Az AWS és a Nokia által aláírt MoU olyan izgalmas új alkalmazásokat tesz majd lehetővé, mint az IP-alapú hangátvitel, a hang és kép valós idejű internetes sugárzása és olyan valós idejű szolgáltatások, mint a videokonferencia beszélgetés. A két cég a most formálódó új 3GPP Release 2000 nemzetközi szabványt követve dolgozik annak érdekében, hogy 2001. első negyedévére megvalósítsa az (IP alapú) hang és az internet böngészés vagy e-mail egyidejű átvitelét.