CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. szeptember 25., vasárnap 16:24


Sulyok Gabriella kiállítása a Lábasházban

Sulyok Gabriella kiállítása a Lábasházban

A Soproni Múzeum szervezésében Sulyok Gabriella, Munkácsy-díjas grafikusművész Lélegző táj című kiállítása 2005. szeptember 25-én, vasárnap, 11.00 órakor nyílt meg a soproni Lábasházban (Orsolya tér 1.). A kiálítást Supka Magdolna, Széchenyi-díjas művészettörténész méltatta bevezető szavaiban.


A soproni művésznőnek a természet formáira asszociáló, rendkívül munka- és figyelemigényes, nagyalakú képeinek jó részét már korábban, Fertőhomokon láthatta a közönség. Nagyon örülünk, hogy most, kibővítve az anyagot, a Soproni Múzeum új, folyamatos nyitvatartásra kényszerített működési módjában, újra megcsodálhattuk.


A képek, kialakulásuk folyamatában, visszahatva az alkotóra újabb és újabb variációk megrajzolására "kényszerítik" a művészt, aki a tökéletesség vonzásában igyekszik teljesen körüljárni a témát, hogy visszaadhassa mindazt, amit a természetjárásaink alkalmával a pillanat - sokszor múlhatatlan - idézetében annyira megcsodáltunk. Ennek a teljesség-ígérő formavilágnak a kapcsolódását az immanenshez Pilinszky - számomra mindmáig a legegyszerűbben - úgy fejezte ki, hogy a lélegzet szót "k"-val írta le.


Szívesen ajánljuk a nagyközönség figyelmébe a lábasházi tárlatot, mely október 30-ig látogatható, hétfő kivételével 10-18 óra között.
- DI -