CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2005. szeptember 29., csütörtök 20:34


A mellrák ellen

A mellrák ellen

Egyre több nő vesz részt az ÁNTSZ által a mellrák megelőzése érdekében indított mammográfiai szűrővizsgálatokon. Sopronban és környékén a leginkább veszélyeztetett 45-65 évesek több mint fele megjelent a vizsgálaton, ami országos viszonylatban is jó arány.

Öröklött hajlam, dohányzás vagy a hormonális egyensúly felbomlása is felelős lehet a mellrák kialakulásában. Bár folyamatot nem kíséri fájdalom, bíztató, hogy már az 1 cm-nél kisebb elváltozást is ki tudják mutatni, a korán felismert emlőrák pedig 90 %-ban gyógyítható. A szakemberek ezért hangsúlyozzák, hogy a nők még panaszmentesen, legalább kétévente vegyenek részt mammográfiás vizsgálaton – tudtuk meg Dr. Bodrogi Nándortól. Az Erzsébet Kórház Röntgen és Izotópdiagnosztikai Osztályának osztályvezető főorvosa a Cyberpressnek elmondta: a szűrővizsgálatokat Svédországban kezdték és elsőként az északi országokban terjedt el, méghozzá egy magyar ember, Tabán László révén. Ott már megközelíti, egyes térségekben meg is haladja a szűrésen résztvevők aránya a 70 %-ot - szemben a hazai adatokkal. Svédországban 4-5 év alatt sikerült elérni, hogy a frissen felfedezett daganatok száma jelentősen csökkent, illetve leggyakrabban jól operálható, kis méretű daganatok operálására volt szükség.
A soproni kórházban 2001-ben indult a mammográfiás szűrőprogram, amelyet a kormány Népgészségügyi Programjában indították el 2001-ben.
2002-ben a 45-65 év közötti nők 47 %-a, 2003-ban 33 %-uk, 2004-ben a behívottak 51 %-a ment el a szűrésre,  2005 szeptember végén pedig már 54 %-os ez az arány – tudtuk meg a főorvostól. Az Erzsébet Kórházban 2001 óta 25 ezer nőt vizsgáltak meg, közülük mintegy 200-nál (évi 40-60 esetben) találtak rosszindulatú daganatot. Az időben elvégzett, rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal ez az arány javulhatna, mondja a szakember, hozzátéve: a megelőzéshez az emlők havonkénti otthoni vizsgálata is elengedhetetlen.
Hazánkban évente 4 és félezren betegednek meg mellrákban; a betegség tavaly 2316 nő halálát okozta.

Tóth Anita Lilla