CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. szeptember 29., csütörtök 22:14


„A művészet a kimondhatatlan tolmácsa”

„A művészet a kimondhatatlan tolmácsa”
Eurégió Művészeti Díj 2005.

Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia tagjai, azaz Burgenland tartomány, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye a 2003. évi hasonló pályázat nagy sikerére tekintettel az idei évben immár második alkalommal írta ki az Eurégió Művészeti Díjat. A pályázaton a festészet, grafika, szobrászat, kisplasztika és textilművészet műfajába tartozó alkotásokkal lehetett részt venni. A nevezés feltétele volt továbbá, hogy a pályázó állandó lakhelye illetve tevékenységének színtere az Eurégió West/Nyugat-Pannónia területén legyen.

A szervezők legnagyobb örömére a felhívás 2005-ben is nagy sikert aratott, hiszen a három megyéből és az osztrák tartományból összesen mintegy 500 pályamű érkezett. A 4 tagú zsűri válogatása alapján a legjobbnak ítélt 80 alkotást egy kiállításon mutatják be. A művek a szeptember 28-i győri megnyitót követően 3 héten át tekinthetők meg a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. A zsűri természetesen döntött a legjobb három alkotásról is.

Szerda délután ünnepélyes keretek között adták át az Eurégió Művészeti Díj 2005. pályázat díjait.

A díjazott alkotások

Az Eurógió Művészeti Díj 2005. pályázat I. helyezettje Soós Nóra (Szombathely), 2. helyezett Stekovics Gáspár (Szombathely) lett, a harmadik pedig Judith Horvatits (Burgenland). A díjakat dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Josef Tiefenbach, a Burgenlandi Tartományi Hivatal osztályvezetője adta át a megnyitón.

A tárlatot a házigazda megye képviseletében dr. Szakács Imre – Goethe művészetről megfogalmazott gondolatát választva mottóként - ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A kiállítást novemberben a kismartoni Tartományi Galériáben tekinthetik meg az az érdeklődők.

Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia 1998-ban jött létre három magyar megye és Burgenland tartomány összefogásával, az osztrák-magyar határmenti kapcsolatok elmélyítése és élénkítése céljából. Ezen együttműködés jó példája ez a kiállítás, ahol a három megye és az osztrák tartomány művészei kaptak és kapnak egy újabb bemutatkozási lehetőséget.