CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2005. október 03., hétfő 21:13


Néppárti képviselők a kormány gazdaságpolitikáját bírálták

Néppárti képviselők a kormány gazdaságpolitikáját bírálták

A magyar kormány megpróbálja költségvetési és statisztikai bűvészmutatványokkal félrevezetni az EU intézményeit – jelentte ki Dr. Szájer József, az Európai Parlament képviselője a hét végén Röjtökmuzsajon.
,,Kozmetikázott” adatszolgáltatásai miatt – Szájer szerint – a magyar kormány hiteltelenné vált az európai intézmények, és a magyar polgárok előtt.

A sajtótájékoztatóra abból az alkalomból kerül sor, hogy Röjtökmuzsajon tartották a tegnap az Európai Parlament 13 néppárti (Fidesz-MDF) képviselőinek éves felkészítő tanácskozását. A tanácskozáson résztvett Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke, aki a résztvevőknek pontos tájékoztatást adott a magyar gazdaság költségvetési helyzetéről.

Az európai néppárti képviselők felszólítják a magyar kormányt, hogy tegye rendbe a magyar gazdaságot, és ne ,,statisztikai bűvészmutatványokkal, és ,,kozmetikázott” adatszolgáltatással” próbálja leplezni eddigi gazdaságpolitikai kudarcait.
Szájer József elmondta: A kormány által az EU és a magyar polgárok felé szolgáltatott nem hiteles adatok ellehetetlenítik az EP-képviselők munkáját, mértéktelenül.
Surján László kifejtette: az államkasszában maradt 62 milliárdos összeg és az ÁSZ által feltárt problémák arra engednek következtetni, hogy a pályázati források tekintetében az érintett apparátusok nem működnek megfelelően.
"Pályázók tömege, azért nem jutott 2004-ben megnyert pályázati pénzéhez, mert a rosszul működő rendszerek nem voltak képesek egyébként jól működő programokat, projekteket végrehajtani" - mondta Surján László.
A sajtótájékoztatón részt vettek Firtl Mátyás és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők.
- A schengeni határ megszűnte utáni szintén különleges helyzetbe kerül a régió – mutatott rá Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta: a térség fejlettségét, gazdaságpolitikai mutatóit az egyébként történelmi, földrajzi, kulturális okokra is visszavezethetően a határ túlsó oldalával egységet képező régióhoz kell mérni. Ebből a szemszögből tekintve igen kevés fejlesztési forrás jut a régiónak - fejtette ki a képviselő, aki egyben számít a térségből származó európai parlamenti képviselők segítségére abban, hogy a térségben szükséges uniós fejlesztési források rendelkezésre álljanak.

Firtl Mátyás azt is kiemelte, hogy elengedhetetlen a térségbeli kis- és középvállalkozók támogatása, azért, hogy a szomszédos burgenlandi vállalkozásokkal szemben tudják állni a versenyt. Egyelőre nem a magyar gazdaság, vagy a vállalkozói szándék, hanem éppen a magyar állam az akadálya annak, hogy a nyugati határ menti régiókban a vállalkozói szféra állhassa a versenyt az EU-s körülmények között – mutatott rá a képviselő.

Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő ráirányította a figyelmet arra, hogy a magyar érdekek képviseletének fontosságára és elsőrendűségére, ugyanakkor úgy fogalmazott: a nyugat-dunántúli kistelepülések jelenlegi helyzete, amely folyamatosan romlik azt mutatja, hogy "a kormány az elmúlt években igen gyengén, és egyáltalán nem a kistelepülések érdekében dolgozott."
(V)