CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. oktĂłber 04., kedd 20:51


Szociálpolitikai tanácskozás Sopronban

Szociálpolitikai tanácskozás Sopronban

A hatékony bűnmegelőzés érdekében a büntető politika eszközein túl széles társadalmi összefogásra és a lakosság önvédelmi képességét növelő intézkedésekre van szükség – hangsúlyozták a Sopronban 12. alkalommal rendezett szociálpolitikai tanácskozás résztvevői.

Évente több mint 200 ezer sértettje van hazánkban a szándékosan elkövetett erőszakos bűneseteknek. Ha a Parlament elfogadja a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és kárenyhítéséről szóló törvénytervezetet, a bántalmazott, kifosztott emberek hamarosan az Áldozatsegítő Szolgálatokon keresztül kérhetnek segítséget - pénzbeli támogatást is - az őket ért vagyoni kárért, az elszenvedett testi, lelki és érzelmi megrázkódtatásért. Ezt dr. Gönczöl Katalin, miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság elnöke mondta a fórumon. Az összeg az adott bűntett súlya és a rászorultság alapján akár a 250 ezer forintot is elérheti.
A soproni konferencia is azt a célt szolgálja, hogy az erőszak megelőzésére és kezelésére irányuló nemzeti stratégiát, illetve az intézményes védelem rendszerét minél többen megismerjék – tudtuk meg dr. Sütő Teréziától. Az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke úgy fogalmzott: „Nagyon fontos feladat, hogy védelmet nyújtsunk gyermeknek, nőnek, fogyatékosnak, beteg embernek, idős embernek, aki valami miatt hátrányos helyzetben van a társadalom többi tagjával szemben.”
A csütörtökig tartó tanácskozáson szó lesz a gyermekek és a nők bántalmazásáról, a fiatalkorú bűnözés, illetve az idősek elleni diszkrimináció visszaszorításának lehetőségeiről is.

T. A. L.