CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. augusztus 20., vasárnap 00:00


Események innen/onnan - benne: Újabb boszniai tömegsír

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Nyílt vízfelület az Északi- sarkon


Amerikai tudósok szerint az Északi-sark térségében 50 millió év óta első alkalommal lehet nyílt vízfelületet megfigyelni. A BBC szakértőkre hivatkozva közölte, hogy a jelenség oka egyszerű: az északi pólus jégburka megolvadt. Arra azonban a tudósok nem találtak még választ, mi vezetett a jégolvadáshoz. Az egyik álláspont szerint az emberi tevékenység előidézte globális felmelegedés áll a háttérben. Mások viszont kételkednek ennek a teóriának a helyességében, ők azt mondják, hogy csupán véletlenszerű természeti jelenségről van szó.

Újabb tömegsír Boszniában


Huszonhét holttestet exhumáltak egy újabban felfedezett tömegsírból Bosznia szerbek által ellenőrzött részén. A 20 méter mélységű gödröt a hét elején fedezte fel az eltűnt személyek után kutató muzulmán bizottság Kalimanici falu közelében, Szarajevótól 30 kilométerre keletre. A teljes feltárás befejezésére négy napra van szüksége az orvosszakértői csoportnak, mert összesen mintegy 50 holttestet rejt a tömegsír. A feltételezések szerint az áldozatok boszniai muzulmánok a kelet-boszniai Visegradból, akiket a szerbek busszal szállítottak a helyszínre és végeztek ki még az 1992-95-ös boszniai háború elején.

A norvégok megvizsgálták


A Kurszk orosz tengeralattjárót norvég mélytengeri búvárok vizsgálták vasárnap reggel, és egy mélytengeri robot-manipulátort is leengedtek a farokrész sérült vészkijáratához. A norvég mentőcsapatok által készített videofelvételek bizonyítják, hogy az orosz tengeralattjáró tatján lévő vészkijárat fedele komoly sérüléseket szenvedett a nyolc nappal ezelőtt történt baleset során. Ezen a vészkijáraton keresztül szinte lehetetlennek tűnik a behatolás, illetve a legénység mentése. Az RTR orosz tv-csatorna helyszíni jelentése egyben azt is bizonyítja, hogy az elmúlt hét orosz mentőakciói eleve kudarcra voltak ítélve. A mentésbe bekapcsolódott brit és norvég szakemberek azonban úgy vélik, talán húsz ember túlélhette a katasztrófát a hajótörzs középen elhelyezkedő atomreaktor mögötti részlegekben. A norvég mélytengeri búvárok a tervek szerint a burkolat kopogtatásával igyekeznek kideríteni, hol lehet még levegő a hajótörzsben, és megpróbálják felmérni, hogy milyen eszközökkel lehetne szabaddá tenni a hátsó vészkijáratot. Egyelőre nincs döntés a brit mélytengeri mentőegység bevetéséről: elképzelhető, hogy búvárharangot eresztenek le a víz alatti munkálatokhoz.

Megkínozták brit foglyaikat


A brit külügyminisztérium információi szerint a jugoszláv hadsereg fogságában levő két brit EBESZ-alkalmazottat megkínozták. A 41 éves Adrian Prangnellt és a 31 éves John Yore-t - akiket kémkedés vádjával vettek őrizetbe és tartanak fogva Jugoszláviában - megverték, állította vasárnapi számában külügyi forrásokra hivatkozva a Mail on Sunday című brit lap. Az újság egy Yore-ral készített interjút közölt, amelyben a brit rendőrtiszt azt mondta, hogy kínzóik elővigyázatosan a hasukra és a veséjükre mérték az ütéseiket, hogy ne maradjanak rajtuk külsérelmi nyomok. A rendőrtiszt szerint nem hagyják őket aludni, újra és újra megfenyegetik őket. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet két koszovói rendőrkiképző tisztjét két kanadai állampolgárral együtt vették őrizetbe három hete, amikor hazatérőben voltak a monetenegrói tengerparton töltött nyári szabadságukról. Belgrád két nappal ezelőtt elutasította azt a londoni felszólítást, hogy vagy emeljenek vádat a britek ellen, vagy azonnal engedjék őket szabadon.

Gore népszerűbb Bush-nál?


Al Gore amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje a párt Los Angeles-i jelöltállító konvenciója után megelőzni látszik vetélytársát, George Busht, a republikánusok jelöltjét a népszerűségi versenyben. A Newsweek hírmagazin hét végi közvélemény-kutatása szerint Gore-ra ma a választók 48 százaléka szavazna, míg Bush-ra csak 42 százalék. Két héttel ezelőtt, a republikánusok országos gyűlése után Bush még 11 ponttal vezetett Gore előtt. Az AP értékelése szerint a következő egy-két hétben eldőlhet, hogy Gore képes lesz-e megtartani előnyét. A választások előtt alig két hónappal az elemzők abban mindenesetre egyetértenek, hogy Bush és Gore között a lehető legszorosabb lesz a verseny. A Newsweek felmérése szerint a demokrata konvenció után Gore "erősebbnek" tűnik gazdaság, abortusz, környezetvédelem, társadalombiztosítás, oktatás, sőt még adózás terén is, jóllehet eddig ezeken a témákban Bush volt a favorit. Gore ezenkívül Bushsal azonos tetszési indexet kapott vezetői képességeit illetően, pedig korábban jócskán le volt maradva a texasi kormányzó mögött ezen a téren.