CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. augusztus 21., hétfő 00:00


Események innen/onnan - benne: István napunk visszhangja

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Csurka tegnapi beszéde


Az ezer évvel ezelőttihez hasonló alapos és gyökeres rendszerváltást szorgalmazott Csurka István, a MIÉP elnöke, a párt augusztus 20-i nagygyűlésén, vasárnap, Budapesten, az V. kerületi Petőfi-szobornál. A szónok álláspontja szerint a fájdalmas, belső vitáktól sem mentes, véres rendszerváltásra egy évezreddel ezelőtt azért kerülhetett sor, mert a nemzet legjobbjai szembesültek azzal a ténnyel, hogy életformát kell változtatni, állandó hazát kell teremteni. Hangsúlyozta: a kereszténység felvétele nem menekülés volt, a fordulatot nem idegen hatalom erőszakolta a magyarságra, hanem a vezetők szuverén belátásából fakadt. A MIÉP-elnök nézete szerint a Fidesz vezette jelenlegi kormány a döntő pozíciókat nem tudta, talán "nem is meri" megszerezni. A döntő áttöréshez mi kellünk, magyar radikálisok - szögezte le a pártelnök. A politikus a Kádár- rendszerben képződött pénzügyi és gazdasági oligarchia lecserélését, új vezető réteg kiképzését, a "bal média és az idegen szellemiség" befolyásának visszaszorítását követelte. Csurka István síkra szállt a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a katonaság és a rendőrség tagjainak nagyobb megbecsüléséért, a sajtó, az oktatás, a nevelés egész szerkezetének megváltoztatásáért, valamint a magyarság tragikus fogyásának megállításáért. Elítélte a szerinte nemzeteket felszámoló, "agymosó" globalizmust, a pazarlás megszüntetését, az egyenlőtlenségek kiküszöbölését, az önkormányzatiság kiszélesítését szorgalmazta. Alláspontja szerint a fiatal magyar házasokat vagyonhoz, földhöz, megélhetéshez kell juttatni, "az anyaföldet újra a magyarság bölcsőjévé kell tenni". Mint mondta: nemzetpolitikai döntést igényel, hogy a művelt magyar családok tisztán, takarékosan élhessenek saját földjükön.

Ünnepi visszhang


Az augusztus 20-i magyarországi ünnepségekről szólva a Die Presse című osztrák konzervatív lap az esemény egyházi jelentőségét emelte ki. "Akad aki arról álmodik, hogy István király ortodox egyház általi szentté nyilvánítása a kereszténység újbóli egyesülésének első lépése lehet - írta a bécsi lap. Szent István az első katolikus szent az 1054-ben bekövetkezett egyházszakadás óta, akit a keleti egyház is szentté nyilvánított - írta Eugen Pogány-Falkenhausen, a lap budapesti tudósítója. Utalt arra: hazánk keresztény egyházai történelmi pillanatként értékelik az eseményt, és remélik, hogy ennek politikai kihatásai is lesznek, sőt, akad, aki arról álmodik, hogy István király ortodox egyház általi szentté nyilvánítása a kereszténység újbóli egyesülésének első lépése lehet. A lap igen röviden ismerteti Szent István, illetve az augusztus 20-i ünnep történelmi hátterét, s megállapítja: majd csak ezután válik el, hogy a Magyarországról alkotott kép javítására fordított nagy beruházás kifizetődik-e majd. A Der Standard című liberális bécsi lap augusztus 20-ról szólva ugyancsak az ünnep egyházi vonatkozásait emelte ki, s úgy vélte, Szent Istvánnak az ortodox egyház általi szentté nyilvánítására csak azért kerülhetett sor, mert a magyar király élete és munkássága az egyházszakadás előtti időre esik. A Neue Zürcher Zeitung című svájci lapban Andreas Oplatka, a lap budapesti tudósítója részletesen ismertette az ünnepségek menetét, majd rámutatott: mivel a magyar belpolitikában valamiféle állandó választási harc folyik, a millenniumi ünnepségek elkerülhetetlenül heves polémia tárgyává lettek, kezdve az ünnepségek költségeitől egészen az emögött meghúzódó szellemiségig. E viták két fő vonulata a tudósító szerint akörül csúcsosodik ki, hogy egyfelől az Orbán- kormány a bőkezűen finanszírozott ünnepségeket a keresztény állami ideológia újraélesztésére és terjesztésére használja fel, másfelől az ellenzéki pártok soraiban csak kevesen ismerik fel, milyen sokba kerülhet a két pártnak, hogy a nemzeti történelem túlnyomó részét átengedik a konzervatív oldalnak, mivel maguk nem tudnak mit kezdeni vele.

Könyv Raoul kálváriájáról


Raoul Wüthrich, az a 11 éves kisfiú, akit 5 éves húga állítólagos szexuális zaklatása miatt fél évig tartott őrizetben az amerikai rendőrség, visszatért az Egyesült Államokba. A SonntagBlick című svájci lap vasárnapi beszámolója szerint a kisfiú amerikai édesanyja elvált a svájci édesapától, és Raoullal, valamint Tatjana lányával együtt visszatért szüleihez az arizonai Tucsonba, míg a család másik két gyermeke Svájcban maradt az apával. Raoul esete azért keltett különös figyelmet, mert egy szomszédasszony állítása nyomán az amerikai rendőrség a gyereket éjszaka, megbilincselve vitte el szülei házából. A szülők - további három gyermekükkel - Svájcba menekültek, majd azután, hogy a Raoul elleni eljárást formai hiba miatt megszüntették 1999. novemberében, őt is Svájcba hozatták. A szülők kezdettől azt mondták, hogy a kisfiú pusztán kishúgának segített pisilni. Könyvet is kiadtak a megpróbáltatásról "Raoul fiunk az amerikai igazságszolgáltatás karmai között - intrika és igazság" címmel. A gyerek a jelek szerint rettegésben él: miközben a SonntagBlick riportere az anyját faggatta, Raoul ijedten megkérdezte tőle, vajon újra börtönbe akarják-e vinni.

Ingyenes telefon Németországban


A német MobilCom vezetője szerint a harmadik generációs UMTS átviteli technikával nemsokára beköszönt az ingyen telefonálás korszaka. A Bild am Sonntagnak nyilatkozva Gerhard Schmid elmondta: a régi tarifamodelleknek teljességgel búcsút inthetünk, mert a jövőben nem a mobilhasználók fizetnek majd, hanem a mobiltelefonokon hirdető cégek. Az UMTS-technika segítségével ugyanis a mobiltelefonok a multimédia univerzális eszközévé válnak, ebben az időszakban egyebek között már ugyanazt tudják majd, mint az internet ma. A telefonálás csak "melléktevékenység" lesz akkoriban - állítja Schmid. Maga a MobilCom, amely a német UMTS-árverésen két frekvenciát nyert el, a 2002 közepétől már használható UMTS-hálózatok működése nyomán 25-28 millió felhasználóval számol. A csütörtökön végződött német UMTS- árverés kapcsán a Deutsche Telekom főnöke, Ron Sommer úgy vélekedett, hogy az európai mobilpiacon további koncentráció várható, mert a magas UMTS-licencdíjak ismét felerősítik fúziós és bekebelezési hajlandóságot. Sommer azt sem zárta ki, hogy maga a DT más cégek rendelkezésére bocsátja a frekvenciáit.

Ötszörös Free Internet piac?


A Strategis Group előrejelzése szerint 2005-re a mai ötszöröse lesz az ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatások piacának mérete. A felhasználók száma háromszorosára nő ugyanezen időszak alatt, a mai 12 millióról 37 millióra. Ez azt jelenti, hogy a lakossági (otthoni) internet-felhasználók 23%-a ingyenes szolgáltatókon keresztül fér majd hozzá a világhálóhoz. A kutatók elemzői szerint az ingyenes szolgáltatói modell újraéledése a hálózati sávszélesség olcsóbbá válásának, valamint az online tartalom egyre fejlettebb személyre szabhatósági lehetoségeinek köszönhető.

Clooney a Közel-Keleten is


Egy arab sejk jelképes összeget, 3,3 millió dollárt ajánlott George Clooney-nak, ha hajlandó kamaszgyermeivel tölteni a hétvégét, akik nagy rajongói a sztárnak. Clooney éppen a Közel-Keleten népszerűsítette legújabb, Viharzóna című filmjét, és innen jött az ötlet, hogy beugorhatna sejkékhez pár napra. A markáns arcú színész udvariasan visszautasította a megtisztelő ajánlatot, nem rejtve véka alá azt, hogy nem szorul rá a tiszteletdíjra, hiszen filmsztárként amúgy sem panaszkodhat a jövedelmére. Viszont felajánlotta, hogy ha a sejk gyermekei véletlenül Los Angelesbe jönénnek, esetleg eltöltene velük egy vidám délutánt, méghozzá ingyen.

Eminem beadta!


Eminem lemezkiadója, az Interscope Records megerősítette a hírt az MTV-ben, miszerint Eminem beadta a válópert Detroitban. Az utóbbi időben reflektorfénybe került kapcsolatuk, főleg azóta, hogy Kimberlynek volt egy sikertelen öngyilkossági kísérlete júliusban, michigani otthonukban. Azelőtt is voltak nyilvános vitáik, egy hónappal korábban például igen csúnyán összevesztek egy bárban, miután Eminem állítólag látta csókolozni feleségét egy másik férfival (ezért az incidensért egyébként letartóztatták Eminemet). Kim később megírta a sztorit egy detroiti újságnak, mert ahogy megfogalmazta: "Azért mert a férjem popsztár, nem csámcsoghat mindenki a mi magánéletükön. A kapcsolat nemcsak a címoldalakon jelent meg, hanem Em zenéjében is szerepet kapott. A rapper a "97' Bonnie & Clyde" című dalban ("The Real Slim Shady" lemezről ) arról fantáziálgat, hogyan tüntesse el a nyomokat, miután elvágta felesége torkát (!). Egy másik dalban ("Kim") pedig egy veszekedést dalol el, amely végül a szerencsétlen pára meggyilkolásával végződik. Egyszer Em egy felfújható babát húzott fel a színpadra egy koncerten, miközben az "Up In Smoke" dalt füstölögte. Gondolom sejthető, mi lett a baba sorsa. Legutóbbi hírünk az, hogy a dühös férj színészeket kért fel arra, játsszák el felesége és gyermeke szerepét a "The way I Am" című dalhoz készült klipben. Szegény színészek...

Internetező gyerekek médiafogyasztása


A Simmons piackutató intézet kutatásának eredményei szerint az internetező gyerekek más média-fogyasztása is több, mint nem internet- használó társaiké. A felnőtteknél ez éppen fordítva van. A kutatás szerint a fiúk és a lányok aránya közel azonos a weben. Érdekes adat, hogy az internetező fiatalok 80%-a tervezi, hogy a jövőben felsőfokú végzettséget szerez, míg a nem internetező gyerekeknél mindössze 72% mondta ugyanezt.