CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. október 09., vasárnap 13:25


Doborjáni emléknap

Doborjáni emléknap

Az ausztriai Raidingban (Doborján) emlékeztek iskolájuk alapítójára, névadójára, Doborjáni Ferencre a soproni Erdei Iskolások. Az egésznapos jubileumi ünnepségen adták át az idei Doborjáni Ferenc Emlékérmeket is.

Szülőháza előtt emlékeztek a 16 éve elhunyt Schekulin Ferencre, az első soproni gyógypedagógiai intézmény megalapítójára az ausztriai Doborjánban. A Sopronban 15 éve speciális szakiskolaként működő intézet egykori igazgatója 1945-ben vette fel szülőfaluja, Raiding magyar nevét. Doborjáni Ferencnek köszönhető, hogy a gyógypedagógiai képzés immár 55 éves múltra tekint vissza Sopronban - hangzott el az ünnepségen, amelyen özv. Doborjáni Ferencné kérdésünkre azt mondta: „A férjemnek a mindene volt az intézet, minden idejét, erejét, energiáját arra áldozta. Az ott nevelt beteg gyerekeket annyira szerette, hogy bizony néha szemrehányást tettünk neki, amiért minket elhanyagolt.”
A tíz éve Erdei Iskola néven működő tanintézmény 2000-ben emlékérmet alapított a névadó tiszteletére, amelyet az idei díjazottakkal együtt eddig összesen 16 pedagógus vehetett át magas színvonalú gyógypedagógiai munkájáért. A tervek szerint a jövő évtől a legkiválóbb tanulókat is hasonló elismerésben részesítik – tudtuk meg Csizovszki Sándortól, a Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központ igazgatójától, aki hozzátette: a gyermekdíj pénzügyi alapja a mostani egyik posztumusz díjazott, Pummer Károly díjának összege lesz. Pummer Károly díját az iskolaigazgató vette át, emellett emlékérmet kapott Horváth Lászlóné, valamint Taschner Frigyes gyógypedagógus, aki 20 évig dolgozott a jelenleg mintegy 200 speciális nevelési szükségletű, halmozottan sérült gyermekeket oktató intézményben. Megtekintették Liszt Ferenc szülőházát.

T. A. L.