CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. augusztus 22., kedd 00:00


Események innen/onnan - benne: Tommy Lee Jones kampánya

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

M2: élőben az "olajülés"


A Magyar Televízió 2-es csatornája szerdán 10 és 16 óra között élőben közvetíti az Országgyűlés olajügyekkel foglalkozó rendkívüli ülését. Mindezt annak kapcsán közölték, hogy az MSZP szükségesnek tartja: a Magyar Televízió közvetítse az általuk kezdeményezett, az olajügyekkel foglalkozó rendkívüli parlamenti ülést. Ez ügyben a szocialista frakció vezetője, Kovács László levélben fordult Áder Jánoshoz, intézkedést kérve a házelnöktől.

Az USA és az NMD


Az Egyesült Államok egy héten belül döntést fog hozni az országos rakétavédelmi (NMD) kapcsolatban - mondta a washingtoni külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési államtitkára Grönlandon. John Holum hétfőn érkezett Nuukba, az autonómiát élvező dán külbirtok székhelyére, hogy Jonathan Motzfeldt miniszterelnökkel ismertesse az amerikai tervet, amely a sziget északnyugati részén lévő thuléi radarbázis kibővítését igényelheti. A grönlandi vezetők ellenzik az NMD-tervet, mert megvalósítása sértené a rakétavédelmi rendszerek korlátozásáról 1972-ben kötött amerikai-orosz ABM-szerződést. Attól tartanak, hogy az NMD - Oroszország és Kína által hevesen ellenzett - esetleges telepítése megingathatja a sarkvidék és a világ stabilitását. A Grönland védelmi és külpolitikájáért felelős koppenhágai kormány még nem foglalt állást az NMD-vel kapcsolatban, várva az amerikaiak konkrét kezdeményezését a thuléi bázisra vonatkozólag. Az Egyesült Államokat az 1951-es megállapodás fölhatalmazza, hogy Dánia és Grönland előzetes beleegyezése nélkül is modernizálhassa a bázist. Az amerikai-dán küldöttség szerdán keresi föl Thulét.

Halál a volt kínai alelnökre


A pekingi legfelsőbb bíróság kedden jóváhagyta azt a halálos ítéletet, amelyet korrupció vádja alapján Cseng Ko-csiére, a kínai parlament állandó bizottságának egyik volt alelnökére szabtak ki a múlt hónapban. A bíróság szerint Cseng szeretőjével mintegy 5 millió dollár értékben fogadott el kenőpénzt abban az időben, amikor 1990 és 1997 között a déli Kuanghszi Csuang autonóm terület kormányzója volt. Ez a Vietnammal határos vidék a kábítószer-csempészet melegágya. Ha a halálos ítéletet a legfelsőbb bíróság jóváhagyása alapján végrehajtják, úgy a Kínai Népköztársaság történetében a jelenleg 67 éves Cseng lesz a legmagasabb rangú vezető, akit korrupció miatt kivégeznek. Szeretőjét már életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Kínában két éve egy korrupciós botrány kapcsán 16 évibörtönbüntetésre ítélték Csen Hszi-tungot, Peking egykori polgármesterét, aki a kilencvenes évek közepén a Kínai Kommunista Párt első titkára is volt a fővárosban.

Tovább drágult az olaj...


Hétfőn a londoni nemzetközi olajtőzsdén is tovább drágult a nyersolaj a téli amerikai energiaellátási aggodalmak hatására. A szabadpiacokon irányadónak tekintett északi-tengeri Brent olajféleség szeptemberi lekötésre 36 centtel, több mint 1 százalékkal 30,80 dollárra drágult délutánra, az amerikai könnyűolaj hordója ugyanerre a határidőre 32,21 dollár volt, 22 centtel drágább a pénteki zárónál. Kereskedők szerint egyre valószínűbb, hogy a hatalmas exportbevételi többleteket élvező Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) szeptemberi ülése előtt már nem fogja felemelni kitermelési kvótáját - írta a Reuters. Ehhez járul a fő fogyasztó országok, főképp az Egyesült Államok továbbra is alacsony olajkészletei miatti aggodalom.

Kampányol Tommy Lee Jones


Hollywood továbbra sem hagyja magukra a demokratákat a republikánusokkal folytatott küzdelemben. Al Gore jelenlegi alelnököt a demokraták elnökjelölő-konvencióján az Oscar-díjas Tommy Lee Jones ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe, kiváló emberként és szerető barátként írva le őt. A nézőtéren többek között Ron Howard, Rob Reiner, Sean Penn és William Baldwin erősítették az álomgyáriak csapatát, s jártak elöl a TLJ beszédére adott reakciók heves kimutatásában. A Szökevény sztárja előadta, miért neki jutott Gore felvezetésének nemes feladata: annak idején négy éven át szobatársak voltak a Harvardon, lőgyakorlatokkal és Star Trek-nézéssel múlatván az időt. Bár talán jobb lett volna, ha inkább a vizsgáikra készülnek - tette hozzá tréfásan Jones, biztosítván az egybegyűlteket: Gore-nál nincs alkalmasabb személy arra, hogy az USA következő elnöke legyen.

Az e-könyvek jövője


A csúcstechnológia lehetőségeit kihasználva hamarosan fejezetenként is lehet majd könyveket vásárolni - videós illusztrációval kiegészítve -, s az olvasók számítógépük képernyőjén, vagy egy speciális, elektronikus könyvek olvasására kifejlesztett szerkezet segítségével lapozgathatják kedvenc olvasmányaikat. Az amerikai könyvkiadók, a technika nyújtotta lehetőségeket kihasználva, fantáziájukat szabadon engedve próbálják meg megtervezni a jövő könyvének robotképmását. Ezt - egyesek szerint - csak a szavak mágiája fogja Gutenberg korszakához kötni. Tavasz óta egyre többen kísérleteznek az elektronikus könyv megvalósításával. A kiadók az ötlet megvalósulása felé haladó úton kiemelkedő fontosságot tulajdonítanak annak, hogy 2000. márciusában kizárólag Internet- felhasználók számára piacra dobták Stephen King egyik művét. Az elektronikus könyv eddig már 500 ezer példányban kelt el. Legyőzve a művek illegális másolása felett érzett félelmüket, minden nagy könyvkiadó - a Simon and Schustertől a Random House-ig - megkezdte ismert és kevésbé ismert könyveinek árusítását a világhálón. "Ez a technikai forradalom idővel ugyanolyan hatással lesz életünkre, mint a hatvanas-hetvenes években a zsebkönyvek megjelenése" - mondta Jack Romanos, a Simon and Schuster kiadóvállalat elnöke. A művek szövegeit vagy az Internetről lehet majd letölteni, vagy kimondottan elektronikus könyvek olvasására alkalmas könyvformájú szerkezet (e- book) segítségével lehet olvasni. A szövegeket - külön kívánságra eddig kiadatlan vagy már elfogyott könyvek esetében - ki is lehet nyomtatni. A Microsoft augusztus elején közzétette ingyenesen letölthető, Reader (Olvasó) nevű szoftverjét, amely az elektronikus úton készült könyvek számítógépes - akár asztali, akár hordozható géppel történő - olvasását teszi lehetővé. A fogyasztónak a program letöltése után nem kell 200 dollárt vagy még annál is többet költenie egy e-book megvásárlására. Ősszel az IDG Books kiadó - amelynek kínálatában olyan kiadványok szerepelnek mint a "Frommer,s" vagy a "Dummies" című útikönyvsorozat - megkezdi könyveit fejezetenként árulni az információs szupersztrádán. Többé nem kell attól tartani, hogy az ember eltéved valahol a világban. Ha valaki például San Franciscóba készül, elég csak rácsatlakoznia az Internetre, és máris elétárul a városra vonatkozó útikönyvrészlet a számára fontos adatokkal. Ehhez még további adatokat gyűjthet egy másik útikalauzból a szomszédos borvidékről vagy a Yosemite nemzeti parkról. Az elektronikus szakácskönyvekhez hamarosan videófilmeket, a világhírű irodalmi alkotásokhoz a szerzőkről szóló dokumentumfilmeket, a gyermekkönyvekhez pedig pedagógiai útmutatókat is csatolnak majd a kiadók.