CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. október 17., hétfő 19:05


Megszűnik a szennyvíz-bevezetés a Fertő tóba a Sopron térségében zajló 4,9 milliárd forintos beruházás eredményeként

Szennyvíztisztítási program Sopron térségében

Szennyvíztisztítási program Sopron térségében

Megszűnik a szennyvíz-bevezetés a Fertő tóba a Sopron térségében zajló 4,9 milliárd forintos beruházás eredményeként - mondta az MTI-nek a projektvezető a pénteki bejárás alkalmából. Vargáné Korompay Dóra tájékoztatása szerint a 2006 végéig tartó program hozadéka lesz az is, hogy teljessé válik a térség csatornázottsága. A beruházási költségek felét az Európai Unió ISPA előcsatlakozási alapjából nyerték, 40 százalékát a magyar állam, 10 százalékát a soproni önkormányzat fedezi. A fejlesztés keretében a soproni szennyvíztisztító telepen megteremtik a víz és az iszap kezelésének környezetkímélő feltételeit.
Az eljárás fontos eleme, hogy a víz tisztítása során melléktermékként keletkező iszapból biogázt és a mezőgazdaságban hasznosítható komposztanyagot állítanak elő. A keletkező napi 1.500 köbméter földgázzal egyenértékű biogáz a telep hőenergia-, és villamosenergia igényének számottevő részét fedezi majd.
A szennyvíztisztító jelenlegi 15 ezer köbméteres napi kapacitása 21 ezer köbméteresre emelkedik ez a teljesítőképesség hosszútávon elegendő lesz a régióban keletkező szennyvizek tisztítására. A technológia minimálisra csökkenti a szaghatásokat. A tisztított szennyvizet az Ikva folyóba vezetik. Ezzel egyidejűleg a Fertő tavat teljes egészében mentesítik a tisztított szennyvíz befogadásától. Jelenleg bocsátanak tisztított szennyvizet a tóba.
A szennyvíztisztító telepet az Alterra Kft. építi. A program keretében felújítják a fertőrákosi szennyvíztisztító telepet is, amely az előtisztítási feladatokat látja majd el. Jól haladnak a csatornaépítési munkák: az észak-nyugati oldalon a készültségi fok már 85 százalékos. A bejárással összekötött sajtótájékoztatón bejelentették: a csatornázás következő fázisa a belvárost érinti.
A beruházás keretében nyolcezer méter nyomóvezetéket építenek, amely egyrészt a várostól északra eső területeket köti be a soproni szennyvízelvezető rendszerbe, másrészt a várostól dél-keletre fekvő települések szennyvizét vezeti majd a telepre. A csatornahálózat bővítése Sopronon kívül Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkőhidát érinti. A csatornahálózat kivitelezője a Betonút Rt. és a Délviép Rt. által létrehozott konzorcium, amely a Gardens of Sopron nevet viseli.
(Double Decker - MTI)