CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. augusztus 24., csütörtök 00:00


Események innen/onnan - benne: 2 lányától 5 gyermek/unoka...

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Viskójába égett hajléktalan


Benne égett a kigyulladt fabódéban egy 84 éves hajléktalan férfi csütörtökön hajnalban a II. kerületi Patakhegy utca 23-ban - közölte a tűzoltóság ügyeletese. A két kisméretű égő faépítményhez a tűzoltók négy kocsival vonultak ki, a lángokat félórán belül el is oltották. A szerencsétlen férfi összeégett holttestére a füstölgő roncsok között találtak rá. A tűz okát még vizsgálják, az anyagi kár nem jelentős - tájékoztatott az ügyeletes.

RTL Klubosok baja Szerbiában


A szerbiai Pozarevacban a rendőrség előállította az RTL Klub magyar tévétársaság kéttagú forgatócsoportját és jugoszláviai független Béta hírügynökség velük tartó egyik munkatársát - jelentette szerda este a Beta hírügynökség. Hübsch Éva és Kaupert Béla a Beta helyi tudósítójával együtt a Belgrádtól mintegy 60 kilométerre délkeletre fekvő város központjában forgatott riportot. Ennek témája a hírügynökség szerint olyan női fehérnemű volt, amelybe riasztót építettek be. Az ominózus ruhadarabokat a pozarevaci San Valentino cég kívánja forgalomba hozni. A jelentés szerint az újságíróktól a helyi rendőrségen folytatott beszélgetés után elvették a felvételt tartalmazó kazettát, magukat az újságírókat pedig három és fél órás "tájékozódó beszélgetés" után elengedték

Külügyminiszternő buzdít


Az amerikai külügyminiszternő szerdán biztatta a szerbeket, hogy menjenek el szavazni és biztosítsák támogatásukról Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellenzékét, még ha a választási eredményt meg is hamisítják. "Az Egyesült Államok nem hiszi, hogy jövő hónapban esedékes szerb választások korrektek lesznek, de úgy véli, hogy az ellenzék még Milosevic uralma alatt is jó eredményt érhet el, és olyan mozgalomként jelenhet meg, mely képes meghozni a demokráciát egész Jugoszláviának" - mondta Madeleine Albright Washingtonban. "Biztatjuk a szerbeket, hogy ragadják meg ezt a manipulált alkalmat is, mert már alig várjuk, hogy a jövendő demokratikus Jugoszláviát teljes jogú partnerként üdvözölhessük az új Európában" - tette hozzá Albright, aki Ilir Meta albán miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezletet. Az amerikai diplomácia irányítója elégedetten nyugtázta, hogy Albánia engedélyezte az Európai biztonsági és Együttműködési Szervezet megbízottainak az októberben esedékes helyhatósági választások helyszíni megfigyelését.

Csirkepárti McDonalds


A McDonalds új beszállítói rendelkezései mintegy ötmillió amerikai tojó életkörülményein javítanak: a gyorsétterem-lánc ezentúl megköveteli beszállítóitól, hogy az állatok ketreceit 50 százalékkal megnagyobbítsák, és tartózkodjanak a tartással összefüggő praktikáktól, amelyek egy része már-már állatkínzásnak minősül. A cég önkéntes lépésével mintegy elébe megy az amerikai mezőgazdasági minisztérium tömeges állattartást szabályozó, előkészület alatt álló rendeletének, miután az állatvédő és fogyasztói szervezetek egyre hangosabban tiltakoznak a nagyüzemi csirketartás ellen, és annak egészségügyi következményeit hangsúlyozzák. A kereslet a természetes módon termelt tojásra a szabadon nevelt tyúkoktól érezhetően megnőtt, jelenleg azonban az Egyesült Államokban az évi 239 milliárd tojásnak csupán 2-3 százaléka " bio".

2 lányától 5 gyermek/unoka...


Egy román férfinak öt gyermeke és egyúttal unokája van két lányától, akiket éveken át szexuális szolgaságban tartott. A dél-romániai Ialomita városban lakó Georghe Rudaru 5 évvel ezelőtt erőszakolta meg először a lányait. Mariana, a fiatalabb - aki most 17 éves - már 12 esztendősen teherbe esett. Szült egy kislányt, aki most négy és fél éves, és egy árvaház gondozottja. Mariana ezt követően szült egy fiút, aki két hónapos korában meghalt, majd még egy kislányt - ő árvaházban él, mint a nővére. Az idősebbik lány, Constanta, aki most 19 éves, egy fiút szült 1998-ban, és egy lányt idén májusban.A két lány anyja, Georghe Rudaru felesége, bár tudott arról, mit művel a férje a gyerekekkel, semmi módon nem lépett közbe - idézte az AFP a gyámügyi felelősének tájékoztatását. A férfi az ügyészségen elismerte a vádakat.

Lovak szexuális zaklatása: 4 év


Négy év börtönt kapott lovak szexuális zaklatásáért, illetve bántalmazásáért az Egyesült Államokban egy kaliforniai férfi. További büntetésként neki kell kifizetnie 1665 dollárnyi állatorvosi számlát. Az 55 éves Daniel House zömmel kancákat környékezett meg kaliforniai magánrancheken, de egy alkalommal egy herélt ménnel is volt dolga. Munkája is a lovakhoz kapcsolódott: sárgarépát adott el gazdáiknak. A férfit nem érték tetten, lebukását az okozta, hogy gyanús sérüléseket találtak több kanca hátsó lábán. Az alapos vizsgálatok kiderítették, hogy a lovakat valaki - igencsak akaratuk ellenére - megkötözte. A répaárus bevallotta lovaskalandjait - jelentette a Reuters.

Brad Pitt Londonban


Brad Pitt Londonba érkezését váratlan incidens zavarta meg: az új filmje, a Snatch premierjére igyekvő sztár majdnem balesetet szenvedett, amikor hirtelen bútorok és más berendezési tárgyak kezdtek az utcára záporozni, közvetlenül Mercedese mellett. Mint kiderült, a Pitt szállodája melletti házban lakó munkanélküli arab bevándorló idegösszeomlást kapott, és ezért kezdett el mindent az utcára hajigálni lakásából. Az incidensnek a rohamrendőrség vetett véget, amelynek tagjai letartóztatták a dühöngőt. Pitt egy ír cigány ökölvívót játszik a Snatch-ben, amelynek a nemrég apává lett Guy Ritchie a rendezője. Mondani sem kell, hogy a vidám krimiben Ritchie kedvenc rosszfiúja, Vinnie Jones is fontos szerepet kapott.

Virtuális olimpiai múzeum


Az Osztrák Olimpiai Bizottság (ÖOC) csütörtök délutántól különleges oldalt nyit az Interneten, amely csak az olimpiával foglalkozik.A virtuális múzeumnak nevezett internetes szolgáltatás az olimpia ideje alatt végig üzemel majd, a www.oeoc.at/museum cím alatt lehet megtalálni. Az érdeklődők mintegy 1000 oldalon olvashatnak érdekességeket a sydneyi ötkarikás játékokról, valamint az osztrákok szerepléséről a korábbi nyári olimpiákon. Szövegek, statisztikák, álló- és mozgóképek segítségével kísérheti figyelemmel a látogató a legérdekesebb versenyeket. Az internetes szolgáltatás nem szűnik meg az olimpia befejeztével, az ÖOC úgy tervezi, hogy "népszavazással" rendszeresen megválasztják a hónap sportolóját, illetve különböző vetélkedőket szerveznek az Interneten keresztül.