CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. október 24., hétfő 20:04


Sopron, a magyar Liszt város tisztelgett a 194. évvel ezelőtt született Liszt Ferenc emléke előtt

Sopron, a magyar Liszt város tisztelgett a 194. évvel ezelőtt született Liszt Ferenc emléke előtt

2005. október 22-én a soproni Liszt Ferenc Kulturális Egyesület és a soproni Liszt Társaság tagjai tisztelgő látogatást tettek a halhatatlan mester szülőfalujában Doborjánban (ma Raiding Ausztria, Burgenland). A soproni Liszt rajongók és tisztelők Firtl Mátyás és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők és megyei alenökök jelenlétében megkoszorúzták a szülőház előtt álló mellszobrot.

Firtl Mátyás köszöntő beszédében elmondta: Liszt Ferenc géniusza, muzsikája, egyben a régió közös kincse, amely a még létező határok ellenére a művészet erejével összeköt, és a jövőben ez további együttgondolkodást, közös munkát eredményezhet, mindenki kölcsönös gazdagodására.
A küldöttséget Anna Schlaffer polgármester fogadta, aki a bemutatta az épülő koncertterem építkezését is. Az építkezéshez, a helyi Liszt kultusz szimbolikus támogatásához az Egyesület egy soproni téglát adott át, mely jelképezi Sopron városának eszmei támogatását, a határokon átnyúló jó szomszédi viszonyt és a hitet, hogy az új koncertterem a jövőben még jobban összeköti a Nyugat-Pannon Eurégió, különösen Sopron és Doborján polgárait.

Az ünnep alkalmából a két település képviselői kölcsönösen meghívták egymást a soproni, illetve doborjáni Liszt Fesztiválra, melyet összehangolnak és közösen ajánlanak a nemzetközi zenei piacra, hogy a világ Liszt rajongói előtt a szülőföld egységesen, politikai határok nélkül, jelenhessen meg.
(T.T-cyberpress)