CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. augusztus 25., péntek 00:00


Események innen/onnan - benne: élő csecsemőt boncoltak!

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

A körmendi romák is?


Körmendi romák egy csoportja is levélben fordult a helyi önkormányzathoz, azt panaszolva, hogy a vasi városban üldözik, fajilag megkülönböztetik, fenyegetik őket, nem tartják tiszteletben emberi jogaikat. Azt kérték a város képviselőtestületétől, hogy nyújtsanak anyagi támogatást ahhoz, hogy a zámolyi romákhoz hasonlóan Strasbourgba utazhassanak. Honfi József, Körmend polgármestere elmondta: nem lát olyan körülményt, ami az érintett roma család félelmeit igazolná. Körmenden aláírásgyűjtés indul, amelyben helyi vállalkozók, vendéglősök éppen a kivándorolni szándékozó család tagjainak agresszív és támadó viselkedésére hívja fel a hatóságok figyelmét. A szóban forgó család felnőtt tagjai közül korábban többen kerültek már összeütközésbe a törvénnyel.

Elfogatóparancs Meciar embere ellen


A szlovák parlament csütörtöki rendkívüli ülésén a képviselők döntő többsége megszavazta, hogy nemzetközi elfogató parancsot adjanak ki a Meciar-kormány időszakának volt titkosszolgálati igazgatója, Ivan Lexa ellen, aki tizenegy vád következményei elől menekülve két hónapja külföldön bujkál. Ivan Lexa úgy lett a törvényhozás képviselője, hogy Vladimír Meciar a saját mandátumát engedte át neki. Az 1998-es választások eredményeként hatalomra került Dzurinda- kormány lépései nyomán a rendőrség felújította az egykori államfő, Michal Kovác fiának erőszakos elhurcolása ügyében korábban megszüntetett nyomozást. Ennek során olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek megerősítették, hogy a Vladimír Meciarral hadilábon álló Michal Kovác akkori államfő lejáratását célzó elhurcolás forgatókönyve a Lexa vezette titkosszolgálat "műhelyében" készült, és a "kivitelezés" is a titkosszolgálat műve.

Élő csecsemőt boncoltak


Emberi mulasztás is hozzájárult egy újszülött ikerpár egyik tagjának a halálához a zágrábi Merkur kórházban, ahol a szabályok szerint még nem halott csecsemőt a patológiai részlegre szállították - így döntött az a horvát szakértői orvoscsoport, amely a sajtóban rendkívül nagy visszhangot kiváltó ügyben indított vizsgálatot. A Merkur kórház szülészeti osztályán július 21-én egy asszony terhességének 7. hónapjában ikerpárt hozott a világra, amelynek egyik tagja halva született. A szülést egy szakvizsgára készülő orvos vezette le, miután hiába hívta segítségül kétszer is a kórház ügyeletes nőgyógyászát. A szülés után az ikerpár élve született tagját is halottnak nyilvánították, de nem tartották be azt a szabályt, hogy a holttá nyilvánítás után csak két órával szállíthatók át a holttestek a patológiára. A patológián viszont életjeleket állapítottak meg a csecsemőnél, de már nem tudtak segíteni rajta. A horvát szakértői orvoscsoport megállapította, hogy hasonló esetekben intenzív kezeléssel biztosítani lehet az újszülöttek életben tartását. Ugyan nincs bizonyíték arra, hogy az adott esetben az élve született csecsemő életben maradt volna, de nagy kockázat mellett jó esély lett volna az életben tartásához - fejtette ki a csoport egyik tagja a sajtónak. A szakértői csoport - amelynek tagjai közé tartozik valamennyi zágrábi klinika igazgatója - a csütörtöki napilapokban ismertetett állásfoglalásában szakszerűtlennek minősítette ebben az ügyben a Merkur kórház szülészetének munkáját, mert nem részesítették maximális ellátásban a csecsemőt, függetlenül attól, hogy az újszülöttnek csak kis életben maradási esélye volt. A mulasztás miatt leváltották tisztségéből Mario Podobnik professzort, a kórház szülészetének vezetőjét és Donata Milicevicet, a gyermekosztály vezetőjét, a történtek idején ügyeletes nőgyógyászt pedig figyelmeztetésben részesítették. A rendkívül szakszerű, kiegyensúlyozott és időnként óvatos orvosi megfogalmazások mellett a sajtó egyértelműen elítélte a Merkur kórházban történteket. A Vecernji List című napilap csütörtöki számának címoldalán például egyértelmű tömörséggel arról tájékoztatta olvasóit: Élő csecsemőt küldtek boncolásra - az ügy már az ügyész előtt van!

Nyereséges a PSINet Elender


A PSINet Elender Magyarország az első félévben 2,182 milliárd forint nettó árbevételt ért el, adózás utáni nyeresége pedig 418,9 millió forintot tett ki. A társaság a tavalyi évet 3,4 milliárd forint bevétellel és 441 millió forint veszteséggel zárta. A társaság részesedése az üzleti előfizetők piacán 65 százalékos, ám a Sulinet- program nélkül, az úgynevezett nyílt piacot tekintve csak 504 előfizetővel rendelkezik, s részesedése 30 százalékos. A PSINet- Elender tervei között szerepel az, hogy várhatóan a jövő év első negyedévében mintegy 80-100 millió forintos beruházással létrehoz a fővárosban egy olyan web-hosting központot, amelynek az hardver eszközeit és internetes szolgáltatásait bárki igénybe veheti.

Kína mobil nagyhatalom


A mobiltelefonok számát tekintve az Egyesült Államok után Kína a világ leginkább "mobilizált" országa. A pekingi sajtó csütörtökön közölte: a statisztikai adatok azt mutatják, hogy június végén 59,3 millió mobilkészüléket birtokolt a lakosság. Ezzel Kína megelőzte az eddig a második helyen álló Japánt. Szakértők szerint a mobiltulajdonosok száma havonta kétmillióval növekszik az ázsiai országban, ahol nem csupán kommunikációs eszköz, de státuszszimbólum is a mobil.

Tartalomszolgáltatók összefogása


Netkapu Rt. néven lapcsaládban integrálódott a magyar Internetes média piac három ismert honlapja. Az Rt.-nek nevet adó www.netkapu.hu http://www.netkapu.hu/ portálhoz csatlakozott a www.netlap.hu http://www.netlap.hu/ tartalomszolgáltató, valamint a www.harmonet.hu http://www.harmonet.hu/ magazin. A lapok megőrizve identitásukat, közös üzleti stratégiával lépnek piacra. A lépésről kiadott sajtóközlemény hozzáfűzi: a Netkapu Rt. és az ActiveAgent Magyarország megállapodást kötött a világ egyik legfejlettebb reklámmenedzsment technológiájának használatáról, melynek értelmében a lapcsalád oldalait ezentúl a reklámcég AdServere szolgálja ki.