CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. oktĂłber 26., szerda 22:45


Gondolatok és képek

Gondolatok és képek
1956 emlékezete

,,A város polgárisága osztályidegen volt akkor, így vált Sopron „Civitas non grata-vá" – mondta ünnepi beszédében Tóth Imre történész az 1956-os forradalom évfordulóján tartott városi megemlékezésen a Hűségzászlónál. Elvesztette megyeszékhelyi rangját, a „munkásváros" pedig értékesebb kifejezés volt mint az iskolaváros. 1956 öröksége most mindannyiunké. Október 23-a Magyarországon a szabadság dátuma, amely 1989. október 23-án, a köztársaság kikiáltásával teljesedett be - fogalmazott a történész.

A Fidesz a Hűségkútnál emlékezett az 1956. évi forradalom és szabadságharc évfordulójára, ahol nagy számú közönség kísérte figyelemmel a műsoros ünnepi megemlékezést, amelynek szónokai Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője és Dr. Szájer József az Európai Parlament soproni születésű képviselője voltak.
,,1956 előtt sokan kényszerű hazugságban éltek, mert a hatalom rendre elfedte, eltussolta, és meghamisította a valóságot. Hazudott az embereknek, hazudott a világnak. Mintha ma is hasonló lenne a helyzet. (...) ,,1956 szelleme kötelez. Ma sem dobhatjuk oda ingyen azt, amit eddig oly sokszor harccal vérrel váltottunk meg: szabadságunkat, nemzeti érdekünket, és függetlenségünket. Az erő, hogy összetartozunk, alapgondolata kell hogy legyen az ünnepnek. És vannak olyan erők – emlékezzünk 2004 decemberére – , amelyek ezt az összetartozást ma is megpróbálják szétfeszegetni. Ezt nem hagyhatjuk.” – mondta Szájer József.
,,A soproni események is azt mutatják, hogy a soproni fiatalok 1956-ban bátor tanúságát adták a felelősségteljes helytállásnak. A felelősségteljes helytállás pedig mércéje a tetteknek. 1956-ban bebizonyosodott, hogy, akik kezükbe veszik a sorsuk alakítását, azok újjászervezhetik életüket, újjászervezhetik az ország életét. - mondta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.

Rabtemető, Jánostelep
Hűségkút
Hűségzászló

Németh Béla képriportja