CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. október 28., péntek 08:38


Megnyílt az első, jogszabály által is elismert, hazai natúrpark

Sopron következik?

Megnyílt az első, jogszabály által is elismert, hazai natúrpark

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter október 27-én felavatta Magyarország első natúrparkját, a Vértesi Natúrparkot. A 17 települési önkormányzat, a Fejér és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány, továbbá erdészek, vadászok és turisták összefogásával létrejött park elsődleges célja a természeti és kulturális örökség megőrzése, a vidék fenntartható fejlesztése. A Vértesi Natúrpark összterülete 35 800 hektár, 68 százaléka pedig természetvédelmi oltalom alatt áll. (MTVonline)

A megnyitón a Soproni-hegység Natúrparkot Vadon László elnök képviselte, aki megbeszéléseket folytatott Persányi Miklós miniszterrel a Soproni-hegység beadványáról, mely a hivatalos NATÚRPARK cím használatát kérelmezi.

A miniszter örömét fejezte ki a beadvánnyal kapcsolatban és elmondta Sopron egyik legkedvesebb tája hazánknak. A Soproni-hegység Natúrpark jelentőségét emeli, hogy határon átnyúló kezdeményezésről van szó, mely a természetvédelem területén kiemelten fontos , hiszen az élővilág védelme nem államhatárokhoz köthető. A Soproni-hegység egy kapocs, mellyel hazánk Európa natúrpark hálózatába csatlakozik. A miniszter úr kifejezte személyes támogatását a Sopron, Harka, Ágfalva kezdeményezéséhez.
T.T.