CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. november 05., szombat 17:03


Pályázati tanácsadói hálózat épül a Nyugat-Dunántúlon is

Pályázati tanácsadói hálózat épül a Nyugat-Dunántúlon is

A Nyugat-dunántúli Régió három megyéjében – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében – összesen 46 pályázati tanácsadónak és két, adminisztratív feladatokat ellátó munkatársnak ad munkát az a program, amelynek célja, hogy – a decentralizáció jegyében, a regionális fejlesztési ügynökségeket erősítve – a pályázóknak „házhoz vigye” a Nemzeti Fejlesztési Tervet. A régióban mindezidáig 1080 pályázó összesen több mint 45 milliárd forintot nyert az Európai Unió strukturális alapjaiból az operatív programok pályázatain.

A mintegy 2 milliárd forintos, teljes egészében hazai forrásból finanszírozott kormányzati program eredményeként több mint egyharmadával – várhatóan mintegy 400 munkatárssal – bővül az év végére az Európai Unió strukturális alapjainak felhasználásában regionális szinten közreműködő regionális fejlesztési ügynökségek létszáma. A programban részt vevő tanácsadók a kistérségekben nyújtanak praktikus segítséget mindazoknak, akik a projektötletek kidolgozásánál tartanak, akik éppen pályázatot készítenek és akik a projektjük megvalósítása során az elszámolások és előrehaladási jelentések összeállításán dolgoznak.
A tanácsadók munkába állítását különösen indokolttá teszi a Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósításának üteme. Október végéig a strukturális alapok támogatásával igényelhető források nagyjából négyötöde gazdára talált – a 2004 és 2006 közötti időszakban elosztható, 677 milliárd forintos keretből 543 milliárd forintot már odaítéltek az irányító hatóságok összesen 11 ezer 286 pályázónak. A Nyugat-dunántúli Régió három megyéjében eddig 1080 projektgazda több mint 45 milliárd forintot nyert el az operatív programok pályázatain (Győr-Moson-Sopron megyében 424 pályázó 20,9 milliárd forintot, Vas megyében 277 pályázó 13,4 milliárd forintot, Zala megyében pedig 379 pályázó több mint 11,2 milliárd forintot). Országszerte eddig 8 ezer 179 nyertes pályázóval kötöttek támogatási szerződést az irányító hatóságok, összesen 439 milliárd forint értékben. A Nyugat-dunántúli Régióban a megkötött támogatási szerződések száma 835, értéke pedig majdnem 40 milliárd forint (ezen belül Győr-Moson-Sopron megyében 309 pályázóval 18,4 milliárd, Vas megyében 220 pályázóval 11,5 milliárd, Zala megyében pedig 306 pályázóval több mint 9 milliárd forint értékben kötöttek támogatási szerződést). Ezek a pályázók pedig már elkezdhették a projektjük megvalósítását – és bizony a többségüknél az ezzel járó adminisztratív feladatokhoz elkel az a gyakorlati segítség, amelyet ez a 400 tanácsadó nyújthat – ráadásul ingyenesen.
A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 2006-ban a teljes rendelkezésre álló forrás nagyjából 20 százalékára, vagyis több mint 100 milliárd forintra írnak még ki pályázatokat az operatív programok irányító hatóságai. Mindezen túl pedig – élve az új rendeletek kínálta lehetőségekkel – a kormány szándéka, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakra szóló második Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjainak pályázati kiírásait már a jövő év nyarán megjelenhessenek. Éppen ezért a pályázatok elkészítéséhez nyújtott segítségre, valamint a jó ötletek pályázattá érlelését segítő tanácsokra és koordináló munkára különösen szükség lesz 2006-ban a kistérségekben.
Az NFT házhoz jön című program álláshirdetései a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. honlapján, a www.westpa.hu internetes címen érhetők el. A pályázatok benyújtásának határideje november 15.
 N. G. M.