CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2005. november 13., vasárnap 16:21


Megyei és régiós hírek, események

Főhajtás a mártírköltő emléke előtt

1944. november 9-én 22 lövés dördült Abda határában, a Rábca folyó mentén, leterítve fiatal költőnket, Radnóti Miklóst és mártírtársait.

A tragikus esemény 61. évfordulójához kapcsolódva az abdai Radnóti Emlékbizottság, a II. Rákóczi Ferenc Kulturális Alapítvány és Abda Önkormányzata ünnepi megemlékezést szervezett november 12-én, szombaton 14.00 órakor a költő és társai halálának helyszínén, Abdán, a Rábca folyó mentén kialakított és felújított emlékhelynél.

Az ünnepség keretében Somogyi György polgármester köszöntőjét követően dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. A „Radnótitól-Radnótiról” címmel összeállított irodalmi műsorban az abdai és a pannonhalmi általános iskolások működtek közre. Ez alkalommal adták át a költőnek és mártírtársainak emlékhelyét is, melyet a tavalyi nagy felújítási munkák befejezéseként ebben az évben védőkerítéssel látott el az alapítvány, az emlékbizottság és a település. Az emlékhely felújítását a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat anyagi támogatással is segítette a tavalyi és az idei évben is.
P.Z.



A Megyei Őszi Tárlat 2005. évi díjazottjai

Csütörtökön, november 10-én nyitotta meg kapuit és november nov. 23-ig - vasárnap kivételével - naponta 10.00-18.00 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban a Megyei Őszi tárlat 2005. évi legsikeresebb alkotásiból összeállított kiállítást.Az ünnepélyes megnyitón – az eddigi hagyományok szerint – a díjazottakat is köszöntötték.

A fődíjat hagyományosan a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat adta, melyet 2005-ben Radosza Attila győri képzőművész vehetett át dr. Szakács Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől.

Díjat ajánlottak fel a városi önkormányzatok, a megyei múzeumi szervezet, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Kht, valamint szakmai szervezetként a Magyar alkotók Országos Egyesülete is. Összesen 11 művész vehetett át elismerést.

2005. évi díjazottak:
Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata - RADOSZA ATTILA Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata - GALGÓCZI GYÖRGY SopronMegyei Jogú Város Önkormányzata - MENDE ZSOLT és ÚJVÁRI GÁBOR
Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata - VARGA GYÖRGY Kapuvár Város Önkormányzata - CZANIK FERENC és HOFFER KÁROLY
Csorna Város Önkormányzata - TATAI RENÁTA Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete -KURCSIS LÁSZLÓ
Bartók Béla Megyei Művelődési Központ KHT. - KONCZ ZSUZSI Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága - HEFTER DANIELA



Vízügyi információs technológiákról és adatátvitelről

November 10-én Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés álatlános alelnöke, országgyűlési képviselő, Lubo Roman, a Pozsonyi Önkormányzati Kerület elnöke és Daniel Gemeran, a szlovákiai Vízmű Társaságok elnöke megnyitójával tartották Szencen (Senec, Szlovákia) a Tapasztalatok és új irányzatok a vízügyi információs technológiákban és adatátvitelben című konferenciát.

A Pozsonyi Önkormányzati Kerület és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közös szervezésében megvalósult rangos szakmai rendezvény első felében többek között elhangzott: a lévai vízügyi diszpécserrendszer üzemeltetésének és rádióhálózatának tapasztalatai (Jozef Ivan, a Nyugat-Szlovákiai Vízmű), kommunikációs csatornák tapasztalatai a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt-nél (Kámán Szabolcs, Sopron), a Kelet-Szlovákiai Vízmű diszpécserrendszerének tapasztalatai (Vladimir Zenuch), kommunikáció a vízügyi SCADA-rendszerekben (Lubomir Waldl), a RIS 300 vízügyi vezérlő- és információs rendszer (Zborka István) témakörökben tartott előadássorozat.

A konferencia második részében az ívóbázis-védelem területén alkalmazott műszaki információs technikáról Mohácsiné Simon Gabriella (Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság), továbbá a kommunikációs protokollok és interfészek az adatátvitelben témakörben Gaál Péter (Szlovákia) tartott előadást. A résztvevőknek Jozef Vana, a Pozsonyi Vízmű munkatársa Pozsony és környéke központi diszpécserrendszerével ismertette meg, majd Losonc és Poltár járások vízügyi diszpécserrendszeréről Julius Dosa számolt be. A kérdések és hozzászólások, majd a konferencia zárása előtt még elhangzott Szombati Bertold az információ-áramlás az ivóvíztermelés és elosztás során címmel tartott előadása.

Firtl Mátyás a régiós együttműködés, a határon átnyúló szakmai kapcsolatok erősítése céljából hasznosnak tartotta a magas színvonalú szakmai rendezvényt, amely a területen további jövőbeli együttműködés lehetőségét nyújtja a határ mindkét oldalán, amelyeknek feltérképezése és elősegítése fontos és nélkülözhetetlen.
cyberpress