CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. november 17., csütörtök 18:46


Gyógytornászok kongresszusa Sopronban

Gyógytornászok kongresszusa Sopronban

Magyarországon harmadannyi a gyógytornász, mint az Európai Unió más tagállamaiban. Munkájukra nagy az igény, létszámuk is növekszik, az egészségügy azonban csak korlátozott számban tudja őket foglalkoztatni - hangzott el a Magyar Gyógytornászok Társasága V. Kongresszusán.

A születéstől a halálig bárkinek szüksége lehet gyógytornászra – a mozgásszervi, reumatológiai és traumatológiai betegségek kezelésében. Míg a legtöbb európai országban 100 ezer emberre legalább 100 - egyes helyeken 300 - szakember is jut, addig nálunk legfeljebb 35. Bár a gyógytornászok száma emelkedik Magyarországon, az egészségügy egyre többüknek nem tud munkahelyet biztosítani – tudtuk meg Balogh Ildikótól, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kara Fizioterápiás Intézete munkatársától, aki hozzátette: Magyarországon mintegy 3 és félezer, jól képzett gyógypedagógus dolgozik, akikre nemcsak a kórházakban, szanatóriumokban lenne szükség, hanem az egyéb egészségügyi ellátó intézményekben vagy a házi betegellátásban is.
A soproni konferencián az idén egyebek mellett a manuálterápiás tevékenységek feltételeiről és a neurológiai betegek, a központi idegrendszeri sérült kisgyermekek kezeléséről tanácskoznak a szakemberek.

Tóth Anita Lilla