CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. november 20., vasárnap 19:34


A hét témája: Regionális innovációs fejlesztési források a Nyugat-Dunántúlon

A hét témája: Regionális innovációs fejlesztési források a Nyugat-Dunántúlon

November 30-ai beadási határidővel jelent meg a Nyugat-dunántúli régióban az a pályázati felhívás, amelynek keretében a régió vállalkozásai (a mikrovállalkozásoktól a kis- és középvállalkozásokon át a nagyvállalatokig), kutatóközpontjai, felsőfokú oktatási intézményei benyújthatják innovációs elképzeléseiket. Az innovációs áttörést elősegítendő a kormány a Baross Gábor Programban 960 millió forintot bocsátott a régió rendelkezésére a 2005-ös évre, amely forrásra 8 különböző intézkedés keretében lehet pályázni.

A Nyugat-dunántúli régióban a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) hirdeti meg a pályázatot, amelynek koordinációját a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Innovációs Pályázati Titkársága látja el. A pályázati programcsomag intézkedéseire a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tett javaslatot, amelyet a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács jóváhagyott.
A támogatás célja a gazdasági növekedés irányváltásának elősegítése, amely elérése a következő intézkedéseken keresztül valósulhat meg:
• a régió innovációs környezetének javítása, tudás- és technológia terjesztés;
• termék- és szolgáltatás-innováció;
• innovációs klaszterek, a régió klasztereinek hálózatba szervezése;
• régión belüli és interregionális kooperáció, fejlesztési együttműködések, innovációs központok és kutatóközpontok hálózata, innovációs szakértői és tanácsadói hálózat kiépítése;
• az innovációs infrastruktúra fejlesztése: kutatás-fejlesztési eszközök beszerzésének támogatása;
• az innováció finanszírozásához kapcsolódó szolgáltatások nyújtása.
A programon belül a következő intézkedésekre lehet majd pályázni:
 

1. „Tech-know” – a technológiai és innovatív tudás terjesztése 100 millió Ft
2. „Termék-innováció” - új termékek helyi fejlesztése 300 millió Ft
3. „Szolgáltatás-innováció” – innovatív szolgáltatások kifejlesztése 80 millió Ft
4. „Klaszter innováció”- klaszteresedési folyamatokat elősegítő innovációs szolgáltatások támogatása 200 millió Ft
5. „Innovum” – új innovációs szolgáltatások megalapozása, elindítása 90 millió Ft
6. „Innovatív eszközök és beruházások”- technológia és/vagy eljárás megvásárlása, fejlesztéshez szükséges tárgyi eszközök beszerzése 120 millió Ft
7. „A finanszírozás innovációja” 30 millió Ft
8. „Innovációs tapasztalatszerzés”- az innovatív tudás és módszertan transzferálása a régióba 40 millió Ft

Támogatásra jogosult minden, az adott régióban telephellyel rendelkező belföldi székhelyű, jogi személyiségű vagy jogi személyiséggel nem rendelkező egyéni vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozás, amely vállalja, hogy a projektet az adott régióban lévő telephelyén valósítja meg. Egyéb gazdasági vállalkozás (mely nem minősül mikro-, kis- és középvállalkozásnak, pl.: nagyvállalat) kizárólag az 1, 5, 7 és a 8-as intézkedésekre pályázhat. Támogatásra jogosultak továbbá innovációval foglalkozó költségvetési szervek és non-profit szervezetek, melyek a pályázatot önállóan vagy a pályázatban foglalt feladatok megvalósítására alakított konzorciumok (max. 5 tag) formájában nyújthatják be.

A projektenként igényelhető támogatás minimális összege 1 és 5 millió Ft között, maximális összege intézkedéstől függően 5 és 100 millió között lesz. Az önerő százalékos aránya intézkedéstől függően 10-45%, de lehetőség van 100%-os támogatásintenzitásra is.
A régió innovációs potenciáljának növeléséhez azonban nemcsak a szeptember hónap folyamán megjelenő forrás nyújt segítséget, hanem az Innocsekk elnevezésű már júniusban meghirdetett pályázati forrás is. A pályázat keretében a régiónknak jutó regionális keretösszeg minimum 250 millió Ft, amely azonban még tovább bővíthető a beadott pályázatok forrásigényének megfelelően.
A pályázati intézkedés célja a mikro- és kisvállalkozások innovációs kezdeményezéseinek támogatása és az innovációs szolgáltatások keresleti és kínálati oldalának ösztönzése.

Támogatásra jogosult minden, az adott régióban telephellyel rendelkező belföldi székhelyű, jogi személyiségű vagy jogi személyiséggel nem rendelkező mikro- és kisvállalkozás, amely vállalja, hogy a projektet az adott régióban lévő telephelyén valósítja meg.
A pályázatok beadása és a támogatások megítélése 2007 októberéig vagy a keret kimerüléséig folyamatos.
A projektenként igényelhető támogatás minimális összege 2 millió Ft, maximális összege 100000 Euronak megfelelő forintösszeg (kb. 25 millió Ft). A maximális érték figyelembevételével a támogatás mértéke elérheti akár a 100%-ot is.
A támogatás a következőkben felsorolt tevékenységekhez használható fel:
• az innovációs ötlet megvalósulásához szükséges szellemi termék beszerzése,
• K+F szolgáltatás igénybevétele,
• inkubációs szolgáltatás igénybevétele
• Projektmenedzselési, innovációs marketing szolgáltatás igénybevétele,
• piackutatás, piacfelmérő tanulmány készítése,
• Technológiai, ipar- és szerzői jogvédelmi tanácsadás igénybevétele,
• hazai szabadalmi, védjegy, használati mintaoltalmi bejelentés,
• a vállalkozó szakmai képzése.

A részletes Pályázati Felhívások és az Útmutatók, illetve a pályázatok beadásához szükséges egyéb dokumentumok, továbbá a pályázatokhoz kapcsolódó más hasznos információk (pl. a gyakran ismétlődő kérdések – GYIK, eseménynaptár az információs napok helyszíneivel, időpontjával) a www.westpa.hu, a www.kutatas.hu és a www.nkth.gov.hu honlapokon érhetőek el.

Témagazda:  Magyaropsi Csilla (Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.)
  Tel.: 94/509-350; 30/40-90-863
  E-mail: csilla.magyarosi@westpa.hu