CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. november 29., kedd 19:38


Erősödő roma érdekvédelem Sopronban

Erősödő roma érdekvédelem Sopronban
 
A romák esélyegyenlőségének megteremtése, szociális, jogi és kulturális érdekképviselete a most megalakult Soproni Roma Nők Érdekvédelmi Szervezetének.

Gyermekeik jobb jövője érdekében tömörült szervezetbe az ellehetetlenülés ellen küzdő romák soproni csoportja, amelynek tagjai az önkormányzat és a segítségre szoruló, hátrányos helyzetű cigány családok közti hatékony kommunikációt sürgetik. Az alakuló ülésen elhangzott: a helyi kisebbség jobb szociális biztonságához, a romákat érő előítéletek és diszkrimináció lefaragásához a lakhatási körülmények javítására, a képzés és a foglalkoztatás bővítésére van szükség.
Csapó Zoltánné elnök kérdésünkre azt mondta: „A bölcsődében, az óvodában, iskolában, munkahelyeken mindenütt vannak ilyen megnyilvánulások; jelige az, hogy most nem veszem föl, mer’ egy kicsit feketébb a bőre, ilyen is volt sajnos, ezt tapasztalatból mondom… jó, énrajtam nem igazán látszik, mer’ én ugye fehér, szőke vagyok, de azért vannak, akiken sajnos meglátszik és ezeket hátrányos helyzetbe szorítják.”
A szervezet a Magyarországi Roma Nők nagykanizsai Érdekvédelmi Szervezetével együttműködve kíván könnyíteni a Sopronban élő több mint 100 roma család helyzetén.

T. A. L.