CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2005. december 02., péntek 08:49


GySEV fejlesztési tervek - Eurégiós lobbi

GySEV fejlesztési tervek - Eurégiós lobbi

Regionális Közlekedési Szövetség létrehozását sürgeti a GySEV Rt. a közúti és a vasúti közlekedés összehangolása, valamint a kényelmesebb utazás érdekében – hangzott el azon a soproni tájékoztatón, amelyen a társaság fejlesztési terveit ismertették.

A Ferőtáj Világörökség vasútvonalának villamosítása, az elavult járműpark cseréje, akadálymentesítés – néhány a GySEV Rt. fejlesztései közül, amelyeket a személyszállítás színvonalának javítására hajtottak végre az elmúlt két évben. A vasúttársaság most - osztrák mintára – egy Regionális Közlekedési Szövetség létrehozását sürgeti a Volán vállalatokkal és a térség önkormányzataival. A szövetség létrehozásáról szóló szándéknyilatkozat aláírására - amennyiben annak tervezetét az önkormányzatok jóváhagyják -, még ebben az évben sor kerülhet. Így néhány éven belül összehangolt menetrend és egységes tarifarendszer segítheti az utasokat – mondta Józan Tibor az Eurégió West-Pannónia Munkacsoport Győr-Moson-Sopron megyei képviselőjével, Firtl Mátyással folytatott megbeszélése alkalmával. A vasútigazgató hozzátette: a társaság tervei szerint a jövőben a Sopron-Szentgotthárd vonalon bonyolíthatják a kelet-ausztriai vasúti forgalom egy részét, így a magyar és az osztrák utazóközönség számára is kényelmesebbé válhat a vasúti közlekedés.

A tájékoztatón elhangzott: december 11-én Európa-szerte új vasúti menetrend lép életbe. Ekkortól a GySEV Rt. új, a Bécs-Sopron-Szentgotthárd-Ja:nnersdorf útvonalon közlekedő járatot indít; a szakemberek szerint az új szolgáltatás is hozzájárulhat ahhoz, hogy Sopron a Pannon Régió logisztikai központja lehessen.

A területen kifejtendő lobbiszándékát Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő is megerősítette. Az országgyűlési képviselő elmondta: anuár 11-étől Győr-Moson-Sopron Megye veszi át az Eurégió West-Pannónia Munkacsoport elnökségét, ez új lehetőségeket nyit a határon átnyúló régiós együttműködésben, különösen Sopron logisztikai és régióközponti szerepének erősítésében. Az eurégiós elnökség átvételével a GySEV fejlesztési elképzelései mögé hatékony lobbitevékenység kerül. Ez konkrétan a Bécs-Sopron-Graz, továbbá, Bécs-Sopron-Jennesdorf vasútvonallal kapcsolatosan jelent új fejlesztési lehetőségeket. A képviselő hangsúlyozta Sopron-Szombathely-Szentgotthárd-Jennesdorf Dél-Burgenland irányába összeköttetést teremtő vonal fejlesztése, továbbá a Szlovénia és Horvátország irányába való folyosó létrehozása érdekében való lobbijának szándékát. A régióbeli megfelelő összeköttetésnek másik fontos eleme a Sopron-Győr GySEV-vonal fejlesztése, illetve ennek a Nyugat-Dunántúli régió érdekeit szolgáló előkészítése a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben tette hozzá a képviselő.
(TAL)