CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. december 05., hétfő 11:55


Firtl: Sopron is a ,,kártyavár-költségvetés' vesztese

Firtl: Sopron is a ,,kártyavár-költségvetés" vesztese

Az MSZP-SZDSZ kormányok szakmai hitelességét és hozzáértését kérdőjelezi meg a tény, hogy eddig minden költségvetésük megbukott, több 100 milliárd forinttal tévedtek a bevételeket és a kiadásokat illetően - fejtette ki Firtl Mátyás országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján Sopronban.

A jelenlegi költségvetést, miután egyértelműen látszik, hogy kampány-költségvetésnek készült, az összeomlás fenyegeti- vélte a képviselő.
,,A kártyavár-költségvetés vesztesei az idősek, a szociálisan rászorultak, a családok, a vállalkozók és a települések egyaránt.  Érzéketlenül vesz el a luxusbaloldal olyan fontos területektől, mint az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás." - fogalmazott Firtl Mátyás.
- A kormány újra kísérletezik a számokkal, érzéketlenül bánik a családokkal, gondatlanul tervezi a mindennapjaikat meghatározó állami kiadásokat és bevételeket.  Érzéketlenül veszi el az elmúlt évek egyik vívmányát, a korábban általuk is támogatott családi adókedvezményt. Mindeközben adós marad az ígéretek beváltásával. Így nem képes megoldást adni a munkahelyteremtés egyre sürgetőbb igényére, a hazai kis- és középvállalkozások érdemi megsegítésére.
A szociális ellátásban majd minden területen jelentős normatívacsökkentés teszi lehetetlenné a működést, véli a képviselő, aki ezt több, parlamenti felszólalásában is jelezte. Ez ellehetetleníti az önkormányzatokat, amelyek további hitelfelvételre kényszerülnek, mint ahogyan az év végéig 5 milliárd forintos adósságot felhalmozó Sopron is 2006-os költségvetés vesztesei közé tartozik.– fogalmazott a Firtl Mátyás. Hozzátette: az MSZP-SZDSZ többség nem támogatta az általa beadott Sopront érintő költségvetési módosító javaslatokat, – az észak-nyugati gyűjtőút megépítése, a határon átnyúló településközi utak helyrehozása, a Szent Mihály templom rekonstrukciója, továbbá a helyi önkormányzatok fejlesztési és vis maior feladatainak támogatása – mint ahogyan a szociális ellátást célzókat sem.
,,A családok, az oktatás, az egészségügy és az önkormányzatok helyzetének javításához új gazdaságra, új politikára és ezzel együtt új költségvetésre van szükség” – szögezte le Firtl Mátyás.
(cyberpress)