CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. december 05., hétfő 12:01


Több mint százmilliárd forint érkezett meg majdnem négyezer, a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjain nyertes pályázó számlájára

Százmilliárd fölött a kifizetések

Százmilliárd fölött a kifizetések

Több mint százmilliárd forint érkezett meg majdnem négyezer, a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjain nyertes pályázó számlájára december ötödikéig. A kifizetéseken belül az előlegekkel szemben egyre jelentősebb a számla ellenében kifizetett európai uniós támogatások aránya.

A Nemzeti Fejlesztési Terv öt operatív programjára december 5-ig összesen 29 ezer 739 pályázat érkezett, ezek forrásigénye több mint kétszerese a 2004 és 2006 között szétosztható, 677 milliárd forintos keretnek. A pályázók a legaktívabbak – a fővároson és Pest megyén kívül – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében voltak.
A nyertes pályázatok száma 11 ezer 985, e tekintetben a három északkelet-magyarországi megye mellett Bács-Kiskun és Csongrád megye volt a legeredményesebb, egyaránt több mint 700 nyertes projekttel. A nyertes pályázatokra megítélt támogatás összege meghaladja az 553 milliárd forintot, vagyis a teljes keret majdnem 82 százaléka december 5-ig gazdára talált. A főváros után Borsod-Abaúj-Zemplén (51,8 milliárd forint), Hajdú-Bihar (40,4 milliárd forint) és Békés megye (33,3 milliárd forint) pályázói nyerték a legtöbb támogatást. A nyertes projektek gazdái közül 8 ezer 537-tel már megkötötték a támogatási szerződéseket az operatív programok irányít hatóságai, a szerződéssel lekötött támogatások összege pedig meghaladja a 460 milliárd forintot. Vagyis a 2004 és 2006 között szétosztható keret több mint kétharmadát mára szerződéssel lekötötték.
Az év második felében jelentősen gyorsultak a kifizetések is: mára 3 ezer 955 projektgazda számlájára érkezett meg összesen 102 milliárd forint európai uniós forrás. A kifizetések összegét tekintve a főváros után Békés (7,9 milliárd) Borsod-Abaúj-Zemplén (7,5 milliárd) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (6,8 milliárd) pályázói vannak a legkedvezőbb helyzetben.
A Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján, a www.nfh.hu internetes címen megyei bontásban és operatív programok szerint is megtalálhatók a naprakész pályázati statisztikák.
Nagy Gábor Miklós