CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. január 05., csütörtök 18:01


Szociális Foglalkoztató – mégegy lépés előre

Szociális Foglalkoztató – mégegy lépés előre

Újabb 15 megváltozott munkaképességű ember juthat munkához Sopronban: hamarosan bővül­het a város egyetlen számukra létesített munkahelye: a Szociális Foglalkoz­tatóban új csarnok építését tervezik.

Míg a 15 évvel ezelőtti alapításkor 17, addig ma már 118 megváltozott munkaképességű ember számára bizto­sít ha nem is magas, de állandó jövedelmet a soproni Szociális Foglalkoztató a számos, pályázati pénzből megvalósított fejlesztésnek köszönhetően – tudtuk meg Földes Tamástól. Az igazgató hozzátette: csak az elmúlt hat év alatt közel 65 millió forintot sikerült különböző pályázatokon elnyerniük, amit kizárólag fejlesztésekre, termelőeszközök beszerzésére fordítottak.

Az itt dolgozók alkat­rész-össze­szerelést, nyomdai, varrodai mun­kát végeznek, emellett kartondobozokat készítenek. (Utóbbiból van a legtöbb megrendelés, ezért is ezirányban terveznek fejlesztést.) Többségük nemcsak örül, hogy van munkája, de nagyon szereti is azt. Jók a főnökök és összetartó a „csapat”. Csordás Sándor portás azt mondja: „1997-ben jöttem ide a soproni Vasöntödéből. Szeretek itt dolgozni. Amióta rokkant vagyok, máshol nem tudok elhelyezkezdni, egyrészt leszázalékolva fel sem vennének, másrészt megerőltető munkát az egészségem miatt nem is vállalhatok.

A „Szocifogiban” talán már 2006 nyarától újabb tucatnyi rászoruló kaphat munkát: egy új csarnokot építenének, a tervek már elkészültek. Földes Tamás szerint „ez lehetőséget biztosítana a teljes hullámkarton részleg áttelepítésére, egy valóban ipari rendszerű gyártósor kialakítására, hiszen már nemcsak a közvetlen környék, de a régió igényeinek a kielégítésére is gondolunk.

A csarnok megépítése 72 millió forintba kerül. A 15 milliós önrésszel rendelkező intézmény az önkormányzattól remél többéves lejáratú, kamatmentes hitelt, valamint pályázati úton szeretné előteremteni a szükséges pénzt. Az új részlegben újabb 15 embernek tudnának munkát biztosítani. Egy-egy helyre hárman-négyen várakoznak.

Tóth Anita Lilla