CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2006. január 05., csütörtök 18:17


Érelmeszesedés – a SopronÉRT Program folytatódik

Érelmeszesedés – a SopronÉRT Program folytatódik

 Az öröklött érelmeszesedés veszélyeire hívja fel a figyelmet januárban az az érvédelmi prog­ram, amelyet a Sopronban és környékén élők tájékoztatására szeptem­berben indítottak szakemberek. A kezde­mé­nyezéssel a leggyakoribb halálozási oknak számító érbetegségek vissza­szorítása és a megelőzés a cél.

Magas vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint, elhízás – a legfőbb tényezők, ame­lyek az érel­me­szesedéshez vezethetnek. A hosszú éveken át tartó folyamat során kolesz­­terin, majd mész rakódik az erekbe, amely ezáltal fokozatosan összeszűkül. Ha az ér teljesen elzáródik, a terület elhal és infarktust okoz. Ritkán egészen fiatalon is mutatkozhatnak a betegség kialakulásának első jelei azoknál, akik hozzátartozójuktól öröklik az erek meszese­désére való hajlamot.

Dr. Tschürtz Nándor, az Erzsébet Kórház belgyógyász-kardiológusa, a SopronÉRT Program koor­­dinátora arra figyelmeztet, hogyha a családban korai érrendszeri betegség fordul elő, a  családtagok 25 %-ánál magas koleszterinszint mutatható ki; ami ha dohányzással és elhízás­sal párosul, az érelmeszesedés veszélye megtöbbszöröződik. A szakember ezért azt javasolja, hogy akinek a családjában (a férfiak között 55 éves kor előtt, nők között 65 éves kor előtt) előfordult infarktus, szélütés vagy bármilyen érműtét, saját érdekében keresse fel háziorvosát és vizsgáltassa meg magát.

A szakember a Cyberpress-nek elmondta: a folyamat zsír-, szénhidrát- és koleszterinszegény étrenddel, sok moz­gással, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklésével, szükség esetén pedig gyógy­­­szeres keze­léssel megállítható, illetve visszafordítható. Dr. Tschürtz Nándor rámutatott: Magyarországon minden második ember idő előtt, érbetegségben hal meg, pedig a halálozások kétharmada megelőzhető lenne. 

A SopronÉRT Program februárban a magas vérnyomás elleni küzdelem jegyében folytatódik.

 Tóth Anita Lilla