CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. január 20., péntek 17:30


Népkonyha – télen nagyobb az igény

Népkonyha – télen nagyobb az igény

Kevesli az adagok számát a soproni népkonyhán étkező hajléktalanok egy része. Az üzemel­tető szerint télen valóban megnő az igény a meleg étel iránt, a félszáz adag azonban leg­többször elég. A szociális szolgáltatással a legelesettebbeket kívánják segíti, a rászo­rult­ság mértékét azonban nincs joguk vizsgálni.

Napi egy tál meleg étel mindenkinek jár – szól a törvény, amely a szegényeket segítő nép­kony­­hák üzemeltetését is előírja. Sopronban naponta ötven rászoruló számára biztosítják térítés­men­tesen – az előírás szerint a tápanyagszükséglet 40 %-át fedez­ő - meleg ebédet. Az itt étkezők szerint azonban aki későn jön, éhes maradhat.

Tóth Tibor hajléktalan szerint: „Meg lehet nézni, hogy most is valakinek nem jut. Nekem az lenne a javaslatom, hogy télen felemelni az adagot és nyáron nem kéne hogy legyen. Fölösleges. Hát nyáron mindenkinek van, nem?”

Palotai Rita, a Kossuth utcai Családsegítő Intézet igazgató-helyettese a Cyberpressnek elmondta: a szociális segítésnek ez a módja a törvény szerint átmenetileg (!) azoknak a nehéz helyzetben lévőknek jár, akik más szociális étkez­tetési formát nem vesznek igénybe lakóhelyükön. A rászorultság mértékét azonban nem kell igazolni, nincs is joguk hozzá, vagyis az ellátás a bizalmon alapul. Palotai Rita azt mondja: „mindenki bejöhet, ha úgy ítéli meg a saját sorsát, hogy akkor ő éppen rászoruló; ezzel szeretnénk segíteni.Így tehát nem ritka, hogy többen évek óta a népkonyhára járnak, emiatt a téli időszakban olykor valóban kevésnek bizonyul az étel. Az adag növelését azonban nem látják indokoltnak a szakemberek, mert az tovább csökken­tené az érintettek motivációját sorsuk jobbra fordításáért. Emellett míg a nép­konyhán ingyen étkezők egy részének van jövedelme, addig a hasonló összegű nyugdíjból élőknek napi 210,- Ft-ba kerül a kedvezményes ebéd.

Tóth Anita Lilla