CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. január 20., péntek 18:46


Megyei hírek, események

Harmincezer könyv a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnak

Harmincezer darabot meghaladó könyvállománnyal lett gazdagabb a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, illetve az általa fenntartott Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár. A könyvállomány ünnepélyes átadására-átvételére január 18-án a megyei könyvtárban került sor. A több tízezer könyvet (illetve jelképesen ennek 1 %-át) Erdélyi Lajos, dandártábornok, a HM Humánpolitikai Főosztály vezetője ok adta át dr. Szakács Imrének, a megyei közgyűlés elnökének. Ezzel a Magyar Állam tulajdonát képező, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozó, a Magyar Honvédség 12. Légvédelmi Rakétadandár használatában lévő könyvtári könyvállomány – mint ingó vagyontárgy - térítésmentesen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tulajdonába kerül.

A Honvédelmi Minisztérium könyvtári szakreferense megkereste önkormányzatunkat azzal a felvetéssel, hogy a Magyar Honvédség 12. Légvédelmi Rakétadandár használatában lévő - 30.000 db-ot meghaladó - könyvtári könyvállományt térítésmentesen felajánlják Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata részére. Ezen igényünket írásos formában kellett jelezni a minisztérium felé. Ezt követően kezdődtek meg az egyeztetések, mely alapján elkészült az előzetes birtokba adásról szóló megállapodás a HM és a MÖK között.

A megállapodás a végleges tulajdonba adást megelőző jogi lépés, mely szükséges a technikai lebonyolítás megkezdéséhez és elvégzéséhez. A HM részéről történő engedélyeztetési eljárás lefolytatását követően kerülhet sor a végleges tulajdonba adásra/kerülésre.

A HM első javaslata a kistérségi könyvtári ellátás javítása volt, melyhez a MÖK aktuálisan tud is csatlakozni az éppen folyamatban lévő „könyvtárbusz-projekt” kapcsán. A pályázati pénzből vásárolandó könyvtárbusz könyvvel való ellátásához nagy segítséget jelent a HM által felajánlott könyvgyűjtemény, mely könyvtári szakemberek szerint összetételénél fogva erre alkalmasnak ígérkezik. Az esetleges többes példányokat a megyei könyvtár által működtetett, 50 kistelepülésre kiterjedő ellátórendszer tudná jól hasznosítani - így az adomány egésze a megye kisebb településeinek könyvtári ellátását szolgálná.



Ülésezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF)

Ülést tartott január 19-én Győrött, a Megyeházán a Győr-Moson-Sopron Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF). A szakmai programot követően Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke, a KEF elnöke sajtótájékoztató keretében ismertette az ülésen történteket, tájékoztatást adott a meghozott döntésekről. Az alelnök elmondta, hogy a jövőbeni hatékonyabb munka érdekében módosították a KEF összetételét, felépítését.


Az ülés másik fontos napirendje a megyei stratégia újragondolása volt, hiszen „a dokumentumot, amely teljes terjedelmében megtalálható a Megyei KEF honlapján (www.gymsmo.hu/kef ), még 2002 októberében fogadta el a megyei közgyűlés. Azóta számos olyan információ birtokába jutottunk, amelyek szükségessé teszik az aktualizálást, felülvizsgálatot. Ám a Megyei KEF olyan dokumentumot szeretne a képviselőtestület elé tárni, amely szakmailag megalapozott, s a kábítószer-kérdés kezelésében résztvevők számára világos iránymutatást tartalmaz.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a KEF segítő szerepet vállal az Assisi Szent Ferenc Cserkész Alapítvány által terjesztett, a „Karesz végakarata” című, két részes dokumentumfilm iskolák számára készített változatának különböző intézményekhez, szervezetekhez történő eljuttatásában.

A budapesti alapítvány, mint a fiatalok nevelésében közreműködő és értük felelős szervezet, ingyenesen terjeszti a „Mosolygó kék szemek” című dokumentumfilmet, amely a kábítószer-fogyasztás következtében elhunyt ifj. Gáspár Károly tragédiáját mutatja be. Idősebb Gáspár Károly az országot járja, előadásokat tart és keresi a választ arra kérdésre, hogy miért kellett 21 éves fiának meghalnia. A családi videofelvételeken láthatjuk, hogy milyen körülmények között éltek. Az ifjabb Karesz mindent megkapott, ez mégis kevésnek bizonyult. Először csak a marihuánás cigarettát próbálta ki, majd jöttek a keményebb drogok és a szörnyű túladagolásos halál.

Az alapítvány célja, hogy minden iskolába eljusson az alkotás, s ennek jegyében a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 11db CD-t, 5 db videokazettát és 1 DVD-t kért az alapítványtól. A küldött filmekért díjat nem fogadnak el, ám támogatást igen, ezért az önkormányzat 25.000 Ft-os támogatást nyújtott nekik.

A filmek a következő intézményekhez, szervezetekhez fognak eljutni:a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat József Attila Gyermekvédelmi Központja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Győri Gyermekvédelmi Központja, az Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Közép- és Felsőfokú Szakképző Intézmény és Kollégium, a Porpáczy Aladár Középiskola, Szaktanácsadó Intézmény és Kollégium, Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének Kollégiuma, a 7 kistérség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség, a Megyei KEF.

A sajtótájékoztató további részében a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közötti támogatási megállapodás „előzményeiről”, szükségességéről esett szó, és a dokumentum is itt került aláírásra.


Megyei elismerés Magyarország legjobb cyber sportolójának

Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke „Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét” adta át Németh Patriknak. A mosonmagyaróvári fiatalember a "World Cyber Games" Nemzetközi Versenyen csapatban elért 5.helyezésével és a Magyarország legjobb Cyber sportolója cím elnyerésével érdemelte ki a megyei elismerést.
P.Z.