CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. január 21., szombat 22:36


Dél-Keleti Ipari Park

Dél-Keleti Ipari Park

Felavatták Sopron új Ipari Parkját. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tavaly 15 pályázónak ítélte oda a címet.

Legalább 20 hektáros terület, rajta több, már működő ipari vagy szolgáltató tevékenységet végző cég, elhivatott vezetés. Egyebek mellett ezek a feltételei annak, hogy egy gazdasági terület elnyerhesse az Ipari Park címet, ami - a tavalyi 15 nyertes pályázó között - Sopron számára is nagy lehetőséget jelent, hiszen az ország exportjának 70 %-át a hazánk immár 179 ipari parkjában működő mintegy 3000 vállal­kozás adja – mondta Pongorné Dr. Csákvári Marianna az átadón. A Gazdasági és Közle­kedési Minisztérium helyettes államtitkára hozzátette: „Költségkímélőbb itt elkezdeni termelést vagy szolgáltatást emellett, a megfelelő kapcsolatrend­szer kialakítása, a vállalatok közötti együttműködés; ezek mind-mind olyan elemek, amelyek nagyban segíthetik a vállalkozók dolgát.


A Sopron Dél-Keleti Ipari Park bevétele évi közel 17 milliárd forint, a vállalkozások több mint 2600 embert foglalkoztatnak. A mostantól megnyíló pályázati lehetőségek gyors fejlődési lehe­tő­séget ígérnek a régi és az újonnan betelepülő cégek számára – tudtuk meg Kiss Ferenctől, a Soproni Ipari Zóna Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől.

A Park további, osztrák és német betelepülőkre is számít. Szükség esetén akár többszörösére bővítik a jelen­leg 34 hektáros területet. Ezzel a tervek szerint évente 10-15 %-kal növekedhet a foglalkoztatottak aránya.

A pénteki avatóünnepségen Walter Dezső polgármester – többek között – arról szólt, hogy a város szorgalmazza az M9-es autóút megépítését, illetve további olyan infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek az ipari park további fejlődéséhez szükségesek. A 2006-os további tervek között a park úthálózatának további fejlesztése is szerepel, azért, hogy a vállalkozások megközelíthetőségét segítsék.

Tóth Anita Lilla