CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2006. február 08., szerda 15:56


A magasvérnyomás-betegségről

A magasvérnyomás-betegségről

 A felnőtt lakosság közel 30 %-át érintő hypertónia, azaz a magas vérnyomás betegség veszé­lyeire hívja fel a figyelmet ebben a hónapban a Sopronban és környékén élők tájékoz­tatására tavaly indított érvédelmi prog­ram.

 A regionális kezde­mé­nyezéssel a szakemberek célja az érbetegségek vissza­szorítása és a megelőzés. Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász-kardiológus, a SopronÉRT Program koor­­dinátora a Cyberpressnek elmondta: ha valakinek éveken át túl magas a vérnyomása, annak előbb-utóbb károsodik az érrendszere, a szíve, a veséje. Mivel azonban a hypertóniának nincsenek figyelmeztető jelei, sokaknál már csak a betegség okozta szövődmények kialakulásakor derül ki a baj.

A szakember hangsúlyozta: a tartósan magas vérnyomásúak nagyobb eséllyel kapnak szél­­ütést, szívrohamot; a dohány­zás, a magas koleszterin, a túlsúly pedig tovább növeli a kocká­zatot. A megfelelő vér­nyo­más­érték elérésével azonban mindez megelőzhető. Hozzátette: „Ezért lenne ésszerű, hogyha mindenki - akár tinédzser korától - rendszeresen ellenőrizné a vér­nyomását és ha otthon 130 / 85 feletti értékeket kezdene mérni, orvoshoz fordulna, mert ez jele lehet egy kezdődő magas vérnyomás betegségnek.

A már kialakult betegség helyes táplálkozással, rendszeres moz­gással, illetve gyógy­szerrel kezelhető, de Dr. Tschürtz Nándor szerint jobb mindezt elkerülni és a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, mivel magasvérnyomás-betegségben Magyarorszá­gon jelen­leg - az Uniós átlagnál  jóval többen - 10-ből 4 fiatal, a 60 éve­sek közül pedig minden második ember szenved.

 Tóth Anita Lilla