CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. február 13., hétfő 23:23


Osztrák és magyar tűzoltók: hatékony az együttműködés

Osztrák és magyar tűzoltók: hatékony az együttműködés

Szervezettebbé vált, kiteljesedett a tűzvédelem az osztrák-magyar határ mentén – hang­súlyoz­ták a Győr-Moson-Sopron Megyei Kataszt­rófa­védelmi Igazga­tóság és a Burgenlandi Tarto­mány Tűzoltó Szövetség kétéves együttmű­kö­dését értékelő fórumon.

A tűz nem ismer országhatárokat, ezért is szorgalmazták az együttműködést a burgenlandi és a soproni tűzoltók, akik úgy látják: leginkább a Fertő tó védelmében tett intézkedések, a közös gyakorlatok és képzés terén léptek előre – hangzott el a Hotel Sopronban rendezett találkozón, ahol a szakemberek hangsúlyozták: az elmúlt két évben Ausztria és Magyarország határán keletkezett tűz-, illetve egyéb kár­ese­teknél öt esetben végezték együtt a mentést magyar és osztrák tűzoltók. A beve­té­seket komoly felkészülés előzte meg a jól felszerelt kismartoni kiképzőbázison, ahol a jövőben is szívesen látják a magyar hivatásos és önkéntes tűzoltókat.

A burgenlandi és a soproni láng­lovagok tavaly Harkán és Fertőrákoson is nagyszabású men­tési gyakorlatot végeztek – tudtuk meg Pesztenlehrer Lajostól. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hozzátette: az idén tovább finomítják a Fertő tavi tüzek megelőzésének és a közös riasz­tás terveit, a két ország tűzoltómúzeumának anyagából pedig közös kiállítást rendeznek Bécsben; ezenkívül együtt ünneplik a soproni tűzoltóság 140., illetve a mosonmagyaróvári egység 135 éves jubileumát.

Tóth Anita Lilla