CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. február 24., péntek 20:22


Phare CBC Magyarország-Ausztria 2002

Phare CBC Magyarország-Ausztria 2002

35 határon átnyúló környezetvédelmi és humán erőforrás-fejlesztő beruházás valósult meg a Phare CBC Magyarország-Ausztria 2002 Program támogatásának köszön­hetően a határ­régióban - hangzott el az eredményeket összegző soproni fórumon.

A határmenti térségek felzárkóztatását, a képzés, a kutatás és a környezetvédelem terén folyó együtt­mű­ködést segítő programban össze­sen 12 millió euró összegű támoga­tá­sért pályáz­hattak az osztrák part­ner­rel rendelkező Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyei szerve­zetek. A térségben 13 környezetvédelmi fejlesztés valósult meg: a vasi kiste­lepülés, Pornóapáti kör­nye­zetbarát égetőművel gyarapodott. A humánerőforrás-fejlesztési program 4 milliós keretösszegéből 22 fejlesztés valósult meg: a Vas megyei Vépen például meg­újuló energiát termelő szélerőmű biz­to­sítja a település áram­­ellátását – hangzott el a fórumon.

A szakemberek hangsúlyozták: a határmenti együttműködés területén a Phare CBC progra­mok révén szerzett tapasztalatok egyben belépőt jelentettek az Interreg Közösségi Kezdemé­nyezés pályázataiban való sikeres részvételhez, valamint a hazánk Uniós tagságával megnyíló támogatások felhasználásához.

 Tóth Anita Lilla