CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. március 14., kedd 20:46


Áldozatvédelem - Sopronban is van segítség

Áldozatvédelem - Sopronban is van segítség

 Havonta egyszer Sop­ron­ban is felkereshető az Igaz­ságügyi Hiva­tal helyi áldozatsegítő szolgálata.

 Hazánkban évente 170 ezer ember válik bűncselekmény áldozatává, ám a sértettek csak kis hányada érvényesíti úgynevezett kárenyhítési jogát. Az állami segítségől szóló törvény ugyan­is ezév januárjában lépett hatályba. Február 22-e - az idén először Magyarországon is - a Bűn­cselek­mények Áldozatainak Napja.

Hazánkban még mindig kevesen tudják, hogy a bűncselekményt elszenvedett ember jogi segítségnyújtást, 61.650,- Ft azonnali segélyt és akár 900.000,- Forint káreny­hítést is kaphat (illetőleg a vele egy háztartásban élő egyenesági rokon vagy az az eltartott, akinek eltartásáról az áldozat gondoskodott), ha három napon belül felkeresi az Igaz­ságügyi Hiva­tal helyi áldozatsegítő szolgálatát. Utóbbi járadék formájában is kérhető, amit három éven át, havi ellátmány formájában kap meg a rászoruló. A jogosultság megállapítása minden esetben a Központi Igazságügyi hivatal hatásköre. Szakemberek szerint a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény az évi 700 ezer áldozaton kívül a környezetükben élő további 400-500 ezer ember traumáját is enyhítheti, biztonságérzetét javíthatja, ezért arra bíztatják a lakosságot, hogy a bajban forduljanak bizalommal az Áldozat­segítő Szolgálathoz.

Sop­ron­ban ebben az évben már több, összesen három ember életét követelő bűneset is történt – mondta a Cyberpressnek Mezei István. Az Igazságügyi Hivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Irodájának igazgatója az esetek kapcsán hozzátette: „A taxisgyilkosság esetében már a kifizetés is megtörtént, ennek talán a menete érdemel említést, hiszen mi is a híradásokból értesültünk arról, hogy ez a gyilkosság megtörtént. Felté­­telezve azt, hogy a társadalom tagjai még nem ismerik ezt a törvényt, néhány napunk volt arra, hogy ezt az ügyet előkészítsük. Természetesen igénybe vettük a megyei ren­dőr­­kapi­tány­ságnak a segítségét.Az áldozatsegítés hivatala Sopronban is működik: a Várkerület 98 szám alatt működő Pártfogói Irodában minden hónap második csütörtökén fogadják az érintetteket.

Mezei István azt is elmondta, hogy mivel a jogegyenlőség alkotmányos alapkövetelmény,  2004 áprilisától a mindenkit megillető állami segítségnyújtás is elérhető a városban: a „Nép Ügyvédje”-ként ismert szolgálathoz egyre többen fordulnak, ahol minden rászoluló  térítésmentesen kaphat jogi segítségnyújtást.

 Tóth Anita Lilla