CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. március 26., vasárnap 14:21


Megtartotta alakuló ülését az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság

Megtartotta alakuló ülését az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság

Győrött, a Megyeházán megtartotta alakuló ülését az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság, melyet ismert és köztiszteletnek örvendő személyek tagságával, közreműködésével az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére rendezett megyei ünnepségek koordinálására, támogatására és emlékplakett adományozására hozott létre a megyei képviselőtestület....


Az idei esztendő jeles évfordulói közül kiemelkedik az 1956-os forradalom és szabadságharc 50 éves jubileuma, melyre természetesen Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata is tartalmas rendezvénysorozattal készül. Célunk az, hogy a fél évszázaddal ezelőtti sorsfordító eseményeknek, hősöknek - lehetőségeink keretein belül - igazán méltó emléket állítsunk, hiszen köztudott, hogy megyénk településein különösen meghatározó események zajlottak 50 évvel ezelőtt. Terveink között szerepel a megyében működő önkormányzatok és civil szervezetek - külön e célra létrehozott - pályázati úton történő támogatása. Az ifjabb korosztályt irodalmi pályázattal szólítjuk meg. Az '56-os eseményeket személyesen is átélt, megélt, meghatározó szerepet vállalt szereplőinek pedig emlékplakettet adományozunk. Természetesen emlékműsorokkal és kiállításokkal is készülünk.

A megemlékezés-sorozat rangját azzal is emelni kívánjuk, hogy elismert és megbecsült közéleti személyiségeket felkérve 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottságot alakítunk. Az Emlékbizottság tagjainak személyes és írásos felkérését, majd a visszajelzéseket követően a megyei képviselőtestület legutóbbi ülésén közgyűlési döntéssel is megerősítette az Emlékbizottság létrehozását, elfogadta és támogatta annak tagjait:

"Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségek koordinálására, támogatására és az emlékplakett adományozására emlékbizottságot hoz létre.
Az emlékbizottság elnevezése: 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság.
Az emlékbizottság elnöke:
dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke,
Az emlékbizottság társelnöke:
Szokolay Sándor zeneszerző (Sopron)
Tagjai:
Dr. Pápai Lajos római katolikus megyés püspök (Győr)
Ittzés János evangélikus püspök (Győr)
Dr. Kuroli Géza egyetemi tanár (Mosonmagyaróvár)
Dr. h.c. dr. Herpay Imre egyetemi tanár (Sopron)
Fehérváry Zoltán, a Történelmi Igazságtétel Bizottság megyei elnöke (Győr)"

1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság 2006. március 24-én, pénteken tartotta alakuló ülését.

Az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság feladatai

1. Emlékplakett adományozása az 1956-os forradalom és szabadságharc azon résztvevői számára, akik bizonyíthatóan szereplői voltak a forradalmi eseményeknek, akik magatartásukkal és cselekedeteikkel a magyar nép függetlenségéért, egy polgári Magyarország kialakításáért szálltak harcba, illetve szenvedték el a megtorlás évtizedeit. Az emlékplakett adományozásáról - a beérkezett felterjesztések alapján - az emlékbizottság dönt. Az emlékplaketteket az októberi ünnepségek keretében a megyei emlékbizottság tagjai adják át.

2. Az emlékplakett elkészítésére Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata meghívásos pályázatot ír ki a megyében élő éremművészek, szobrászok számára. Elvárásaink szerint az 1956-os forradalom eseményeit és szimbólumait figyelembe vevő művészi ábrázolású plakett maximum 15 cm átmérőjű kör alakú, vagy kb.15 cm x 15 cm alapterületű négyzet, vagy téglalap alakú, vegyes technikával készülő alkotás lesz.

3. Megyei rendezvénynaptárban közreadja a megye településein, az 50 éves jubileum tiszteletére rendezendő programokat; bibliográfia összeállítással segíti azok tartalmas megvalósítását.

4. Pályázatok meghirdetése és szervezése

* Így emlékezünk - szülőföldünkön c. pályázat (forgatókönyv, óravázlat, tanmenet írása)
* "megcselekedtük, amit megkövetelt a haza" címmel pályázat helytörténeti tanulmányok írására ifjúsági és felnőtt kategóriában


Az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság munkájának segítésére Dr. Medgyasszay László alelnök vezetésével, külső szakemberek és hivatali kollégák részvételével munkabizottság alakult. A munkabizottság előkészítő és adminisztratív feladatokat végez az 1956-os rendezvényekkel kapcsolatosan.
Ponty Zita