CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. március 27., hétfő 11:30


Területfejlesztési Szabadegyetem – Sopron

Területfejlesztési Szabadegyetem – Sopron

Március 29-én, délután 5 órakor folytatódik a Területfejlesztési Szabadegyetem előadás sorozata. A Pannónia Szálló Európa Termében ezúttal a régóta húzódó közigazgatási reform területi vetülete kerül a középpontba.

Önkormányzatiság, decentralizáció, szubszidiaritás. Kulcsszavak, alapelvek amelyek mentén az Európai Unió megpróbál polgárai számára közvetlen részvételt biztosítani életük, környezetük alakításában. Ezen politikaterületek viszont az egyes tagállamok szuverén hatáskörébe tartoznak, amelyekről nemzeti parlamentek, kormányok döntenek.

A rendszerváltást követő mind a négy kormánynak célkitűzései között szerepelt az állam- és közigazgatás átfogó reformja. Mivel ehhez kormánykoalíció és ellenzék konszenzusa szükséges, illetve mind költségvetési, mind az igazgatási rendszerekben alkalmazott százezrek szempontjából érzékeny terület, így tudományos koncepciókon kívül átfogó átalakításokra ez idáig nem került sor.

A területfejlesztés, regionális politika és a közigazgatás több szempontból is meghatározza egymást. A fejlesztéspolitika 90-es évek közepétől indult folyamatos önállósodása, a régiók öntudatra ébredése így állandó, láthatatlan nyomást gyakorol a decentralizált igazgatási struktúrák kiépülésére, a polgár-közeli döntési kompetenciák, hatáskörök „lehelyezésére”.

Gondolkodjunk együtt, hogy milyen feladatokat, hatásköröket adnánk megyének, régiónak, kistérségnek, s mely feladatok maradnának a települési önkormányzatoknak. Meddig érdemes egy települési önkormányzatot önállóan működtetni, mire számíthat az a politikai erő, amelyik radikálisan végigviszi a reformot, s valóban hozzájárulhatnak-e ezek az átalakítások az ország versenyképességéhez?

Meghívott előadó   Pálné Kovács Ilona, MTA RKK DTI Pécs igazgató
IDEA Regionális Munkacsoport vezetője          

     Vitafórum résztvevői   Dorogi Árpád, Zsira község polgármestere
Fodor Dóra, Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Társulás, Munkaszervezet-vezető
Kuntner Ferenc
, Kőszeg város polgármestere