CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2006. április 08., szombat 19:15


Téma és variációk

Téma és variációk

2006.március 25–én Feledy Balázs művészettörténész nyitotta meg Sopronban a Hajnóczy Házban (Sopron Templom u. 19.) Rácz András festőművész retrospektív kiállítását. A tárlatot Tőkeiné Egry Margit művészettörténész rendezte.


A reprezentatív kiállítás kb. fél évszázadot fog át, s szerepelnek benne az alkotónak a huszadik század közepéről származó alakos, majd az azt követő évtizednek már az urbanizáció, a város és a művészeti stílusok elemző megjelenítése jegyében fogant konstruktiv jellegű olajfestményei.


A hatvanas évek közepétől jelennek meg a hidegzománc technikával készült képek, majd a zománcba vagy fekete, egyenetlen háttérbe ágyazott mozaik alkotások. A formai-technikai változás éppen a kiállítás tudatos és jó rendezettsége folytán nem hat meglepetésszerűen. Mintegy szerves fejlődés folyományaként váltunk tekintetet és technikát mi, a nézők is, és a váltást szimpatikusnak, jogosnak és hasznosnak ítéljük.

Az érett művész alkotásain megvillan a humor, az irónia is, egyre elevenebbé válik a kiállítás, ahogyan hatolunk előre az időben. A változatos és tudatos anyaghasználat lehetővé teszi olyan jelzések elhelyezését, melyek igazán csak ebben a technikában mutatnak. Apró fricskák ülnek a mindenképpen pozitívan értékelendő, az alkotások és a kiállított illusztrációk alapján is gyermeki képzelőerővel is megáldott művész, így még kontrasztosabban ható művein.


Éppen nagy örömmel állapítottuk meg, látogató felnőttek, hogy ez az a kiállítás, amit gyermekeknek is szívesen megmutatnánk, amikor a kapualj zsibongó lármája figyelmeztetett rá, hogy éppen egy iskolai (alsó tagozatos) osztály érkezett meg kiállításlátogatásra. Nagyon bízom benne, hogy az ifjú látogatók szívébe is úgy lopja be magát a kiállítás szépsége és tartalma, ahogyan ránk, felnőttekre is hatott.

A kiállítás 2006.05.10-ig tekinthető meg.
- DI -