CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2006. április 14., péntek 12:34


Húsvéti Kosár

Húsvéti Kosár

A TESZ Alapítvány kosarában tojás: hímes, festett és festetlen, bárányhús, kalács, sonka, tarja, csülök, hagyma, paprika, és megannyi más finomság található. Vajon miért ezek az élelmiszerek, nyersanyagok a jellemző húsvéti alapanyagok? Vajon a kosárból mindenki mindent vehet?


A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: ezen a napon Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. A húsvétról szóló információkat már a II. századból is találhatunk. A kereszténység ünnepe mellett a megújulás, a tavasz, ünnepe is. Így a húsvéthoz kapcsolódó ételeknek, tevékenységnek megvan a maga vallási és vagy természeti háttere, amit sokan már nem ismernek, nem tartanak, csak a húsvéti ételekre koncentrálnak.

Tojás, sonka és társai

A tojás az új élet, a születés szimbóluma, a termékenységnek, magának az életnek a jelképe. Krisztus feltámadásának ünnepén a tojás is az újjászületést jelképezi. Mivel a tojásfestés, a locsolók megajándékozása hímes tojással még mindig az ünnep kedves része, ezért minden családnál jóval nagyobb mennyiségben kerül az asztalra tojás. Néhány jó tanács a tojással kapcsolatban:

- Csak ellenőrzött helyről, megfelelő szavatossági idővel rendelkező tojást vásároljunk

- A tojás sok értékes anyagot tartalmaz. A teljesség igénye nélkül: teljes értékű fehérje forrás, jó lecitin forrás, A-, D-, E- vitamint tartalmaz .

- 1db tojássárgájában kb. 190 mg koleszterin van. Összehasonlításképp: 100gramm sertésmájban 430mg, 100gramm trappista sajtban 100mg koleszterin található, a napi ajánlott koleszterin bevitel 300mg.

- Egyszer van húsvét egy évben felkiáltással az ünnepek alatt ne triplázzuk meg a koleszterin bevitelt, ezért csak módjával fogyasszunk az életet szimbolizáló tojásból( az ajánlott mennyiség: heti 3-4 db)

A sonka a paraszti élet következtében vált jellegzetes húsvéti eledellé. A télen levágott disznóból készült jól tárolható sonka az ünnepet megelőző negyven napos böjt után nagyon finom „falat” .

A bárányhús az ünnep vallási jellegére utal: az ártatlanul megöletett Jézus Krisztust jelképezi.

A böjt

A nagyböjt, amely hamvazószerdán kezdődik a római katolikus egyházban a húsvéti előkészület ideje. Jézus negyven napi böjtölésének és kínszenvedésének emlékére tartják. A negyven napos böjt, a hústól való tartózkodás a VII. századtól vált szokássá. A húsmentes étkezés az ételszenteléssel ér véget: húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást vittek megszenteltetni a templomba. Ezeknek az ételeknek az elfogyasztásával kezdődött újra a húsfogyasztás.

Mielőtt a húsvéti asztalról, vagy a TESZ kosarából többször vennénk, gondoljuk végig: ki tartotta be a 40 napos böjtöt, mennyire vigyázott előtte az étkezéssel, mennyire kímélte szervezetét?

Konyhai praktikák
- sonka, csülök, lapocka vagy tarja? A megfelelő minőség mellett figyeljünk az energia tartalomra is. Minél több zsiradékot tartalmaz, annál energia dúsabb is. Ha akarunk hízókúrát tartani húsvétkor, vagy alig mozgunk inkább a soványabb készítményeket vásároljuk.

Mennyiség (100gr)

Energia tartalom (kcal)

Főtt, pácolt kötözött pulykasonka

214

Füstölt csülök

251

Füstölt kötözött sonka-lapocka

366


- - legyen otthon friss zöldség: pl.: saláta, retek, újhagyma. Kevés olívaolajjal, ecettel, fűszerekkel könnyű, tavaszias saláta készíthető belőlük.

- A hideg ételekhez feltálalt hagyományos majonézes salátákat készítsük csökkentett zsírtartalmú tejföllel, vagy joghurttal. Könnyebb, és kevesebb energiát tartalmaz. Egy hagyományosan készített franciasaláta 100grammja 278kcal-t tartalmaz. Ha a majonéz helyett főtt tojássárgával, joghurttal készítjük akkor csak 214kcal.

- Néhány szó az alkoholról: csak mértékkel, étkezések kísérőjeként. Ne feledjük a rövid italok, a sör, bor az alkohol mellett igen sok energiát is tartalmaz.


Végezetül egy kis salátaízelítő:

Tavaszi gombasaláta. Hozzávalók: gomba, újhagyma, retek, joghurt, hidegen sajtolt olaj, citrom, mustár, fehérbors, só. A nyersanyagokat megtisztítjuk, a nyers gombát vékony szeletekre, az újhagymát és a retket karikára vágjuk. A joghurttal, olajjal, mustárral és a fűszerekkel öntetet készítünk, és a zöldségekre öntjük. Összekeverjük, 1-2 órát hagyjuk állni és salátalevél ágyon tálaljuk. 1 adag energiatartalma 80kcal.


Húsvéti saláta. Hozzávalók: savanyú káposzta, füstölt sonka, főtt tojás, hidegen sajtolt olaj, köménymag, petrezselyemzöld, kevés újhagyma. A savanyú káposztát(ha nagyon sós előtte mossuk ki) fűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, jól összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott sonkát és kemény tojást. Óvatosan összekeverjük, hűtőszekrényben 1-2 órát hagyjuk állni, majd tálaljuk. 1 adag energia tartalma 105kcal

Erdélyi Alíz, dietetikus