Rovat: Egészség
2006. április 14., péntek 12:34
|
Húsvéti Kosár
Húsvéti
Kosár
Tojás,
sonka és társai A
tojás az új élet, a születés
szimbóluma, a termékenységnek, magának az életnek a jelképe. Krisztus
feltámadásának ünnepén a tojás is az újjászületést jelképezi. Mivel a
tojásfestés, a locsolók megajándékozása hímes tojással még mindig az
ünnep
kedves része, ezért minden családnál jóval nagyobb mennyiségben kerül
az
asztalra tojás. Néhány jó tanács a tojással kapcsolatban: -
Csak ellenőrzött helyről, megfelelő
szavatossági idővel
rendelkező tojást vásároljunk -
A tojás
sok értékes
anyagot tartalmaz. A teljesség igénye nélkül: teljes értékű fehérje
forrás, jó
lecitin forrás, A-, D-, E- vitamint tartalmaz . -
1db tojássárgájában kb. 190 mg koleszterin van.
Összehasonlításképp: 100gramm sertésmájban 430mg, 100gramm trappista
sajtban
100mg koleszterin található, a napi ajánlott koleszterin bevitel 300mg.
-
Egyszer van húsvét egy évben felkiáltással
az ünnepek
alatt ne triplázzuk meg a koleszterin bevitelt, ezért csak módjával
fogyasszunk
az életet szimbolizáló tojásból( az ajánlott mennyiség: heti 3-4 db) A sonka a
paraszti élet
következtében vált jellegzetes húsvéti eledellé. A télen levágott
disznóból
készült jól tárolható sonka az ünnepet megelőző negyven napos böjt után
nagyon
finom „falat” . A bárányhús az ünnep vallási jellegére
utal: az
ártatlanul megöletett Jézus Krisztust jelképezi.
|
Mennyiség (100gr)
|
Energia
tartalom (kcal) |
|
Főtt,
pácolt kötözött pulykasonka |
214 |
|
Füstölt
csülök |
251 |
|
Füstölt
kötözött sonka-lapocka |
366 |
-
- legyen otthon friss zöldség: pl.:
saláta, retek,
újhagyma. Kevés olívaolajjal, ecettel, fűszerekkel könnyű, tavaszias
saláta
készíthető belőlük.
-
A hideg ételekhez feltálalt hagyományos
majonézes
salátákat készítsük csökkentett zsírtartalmú tejföllel, vagy
joghurttal.
Könnyebb, és kevesebb energiát tartalmaz. Egy hagyományosan készített
franciasaláta 100grammja 278kcal-t tartalmaz. Ha a majonéz helyett főtt
tojássárgával, joghurttal készítjük akkor csak 214kcal.
-
Néhány szó az alkoholról: csak mértékkel,
étkezések
kísérőjeként. Ne feledjük a rövid italok, a sör, bor az alkohol mellett
igen
sok energiát is tartalmaz.
Végezetül egy
kis salátaízelítő:
Tavaszi
gombasaláta. Hozzávalók: gomba, újhagyma, retek, joghurt, hidegen
sajtolt
olaj, citrom, mustár, fehérbors, só. A nyersanyagokat megtisztítjuk, a
nyers
gombát vékony szeletekre, az újhagymát és a retket karikára vágjuk. A
joghurttal, olajjal, mustárral és a fűszerekkel öntetet készítünk, és a
zöldségekre öntjük. Összekeverjük, 1-2 órát hagyjuk állni és
salátalevél ágyon
tálaljuk. 1 adag energiatartalma 80kcal.
Húsvéti
saláta. Hozzávalók: savanyú káposzta, füstölt sonka, főtt tojás,
hidegen
sajtolt olaj, köménymag, petrezselyemzöld, kevés újhagyma. A savanyú
káposztát(ha nagyon sós előtte mossuk ki) fűszerezzük, meglocsoljuk
olajjal,
jól összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott sonkát és kemény
tojást.
Óvatosan összekeverjük, hűtőszekrényben 1-2 órát hagyjuk állni, majd
tálaljuk.
1 adag energia tartalma 105kcal