CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Esti hírek

2000. augusztus 02., szerda 00:00


Események innen/onnan - benne: az érthetetlen Julia Roberts

Forrás: www.comedia.hu
Események innen/onnan

Felrobbant lőporgyár


Irdatlan erejű robbanás vetette szét kedden éjjel - közép-európai idő szerint délután - a Japán nyugati részén levő Aicsi prefektúra egy lőporüzemét. A Nihon Yushi cég gyárában fél tizenegykor bekövetkezett detonáció senkit sem ölt meg, de 51 környékbeli lakos megsérült, ketten súlyosan. Legtöbbjük a nyomáshullám miatt szétpattanó ablaküvegektől vagy felrobbanó tárgyaktól sérült meg. A közeli Taketojo város tisztségviselője először azt hitte, hatalmas földrengés rázta meg a területet. A gyárban, amely nyári szünet miatt nem üzemelt, csak 10 biztonsági őr és pár fős személyzet tartózkodott, de nekik sem esett bántódásuk. A robbanás ereje még a helyszíntől másfél kilométerre is hatalmas volt: több üzlet ablaka még olyan távolságban is szilánkokra tört. A Kyodo hírügynökség szerint 150 házban keletkezett kár.

Tűzvész az USA nyugati részén


Az Egyesült Államok nyugati részén a csaknem negyven különböző helyen tomboló erdő- és bozóttüzek megfékezésére kedden már ötszáz katonát is bevetettek, mert a polgári tűzoltóság nem győzte a munkát. A legsúlyosabb a helyzet Idaho és Kalifornia államban. Utóbbiban a híres óriásfenyők, a szikvoják nemzeti parkjának egy része áll lángokban, és bár ezek az irdatlan méretű, ezer-kétezer esztendős fák sok mindent elviselnek, ebben a nemzeti parkban a mintegy "aljnövényzetnek" számító kisebb fák is nagyon értékesek, számos közülük két-háromszáz éves. A térségben hosszú ideje rekordhőmérsékletet mérnek, nagy a szárazság. Kaliforniában részleges áramkorlátozásokat kellett bevezetni, mert az elviselhetetlen hőség miatt mindenki maximális teljesítménnyel működteti a házak légkondicionáló berendezéseit. Használt, de működőképes légkondicionáló készülékeket osztanak a szegényeknek. Idaho és Kalifornia mellett Arizona, Montana, Nevada, Új-Mexico, Texas, Utah és Wyoming államban is küzdenek helyenként az elharapózott tüzekkel.

Ismét prosti áldozat


Újabb prostituáltat aláztak meg a fővárosban kedd éjjel, a 22 éves lányt a megbeszélt és kifizetett aktus után meztelenül tették az utcára. Samu Attila, a BRFK sajtóosztályának vezetője elmondta: a lánnyal két férfi "kötött üzletet" éjjel 11 óra körül a IX. kerületben, az Üllői út és az Ernő utca kereszteződésében. A megállapodás értelmében a lány - tízezer forint ellenében - mindkettejükkel közösült. Az aktus végén a gépkocsivezető - a lány elmondása szerint - fegyvert tartott a fejéhez és felszólította, hogy vetkőzzön meztelenre. Alkalmi partnerei a levetett ruhákkal és a benne lévő pénzzel elhajtottak a helyszínről. A ruhátlan lányt a BKV üzemzavar-elhárító munkatársai találták meg a Lágymányosi-híd közelében, s ők adtak kabátot rá a rendőrök érkezéséig. Az aktus közben használt óvszereket és a lány fehérneműjét egyébként a közelben megtalálták.

Bayern verte Hertha


A Bayern München negyedik alkalommal vehette át a DFB Liga-kupát, miután megalázó vereséget mért Krály Gábor csapatára. A Bayer Leverkusen arénájába kivándorló nézők az első félidőben meglepően pocsék játékot láttak. Az iramra nem lehetett panasz mégis halálra unták magukat a szegény szurkolók. Azonban a szünetben Ottomar Hitzfield valami nagyon szépet mondhatott csapatának, mivel a második félidőben egy teljesen új Bayern München jött ki a pályára. A Hertha BSC nagy "örömére". Megkezdődött a gólgyártás. Először Zickler az 50. percben utána a "Tar Tank" becenévra hallgató Janckler az 52. percben, majd Sverrisson az 57. percben. Ez még semmi, a Hertha rúgott egy szépítő találatot Michalke révén. Zickler erre rúgott még két gólt. Végül a Bayern 5-1-re megverte a Királyt és Dárdait is felvonultató Herthát.

Újra Pepsi Sziget


Ma ismét megnyitotta kapuit immár nyolcadik alkalommal a Pepsi sziget. Az egészségügyi és higiénikus lehetőségeket idén összesen 485 wc, 27 mosdó-és zuhanyzókonténer egyenként 10-10 zuhanytálca biztosítja. A csomagmegőrzés 8 helyen lehetséges. A biztonsági ellenőrzést több kamera is segíti.(Nagyszínpadnál, techno sátornál és a bejáratnál)A takarításról egy 200 fős személyzet gondoskodik.Mindezek mellé a szigetlakók kényelmét 40 étkezőhely, 4 ABC, 2 zöldséges és 35 büfé oldja meg. A nap fénypontja Lou Reed lesz,aki a nagyszinpadon pontosan hat órától lép fel,de már ezt megelőzően is számtalan jobbnál jobb program várja a látogatókat. Lou Reed 1942-ben született és a rockzene egyik legmeghatározóbb alakja.Első zenekara a John Cale-lel közösen alakított Velvet Underground,melyben addig tabuknak számító témákat érintett dalaival,mint a drogok és a perverzió. A Velvet Underground 1965-ig mükődött,majd öt évnyi pihenés után 1970-ben szólókarrierbe kezdett.Lemezei: a The Velvet Underground and Nico, a Transformer, a Rock And Roll Animal, a Blue Mask.

Ki érti Júliát?


Julia Roberts az Oltári nőben olyan vonzó teremtést alakított, aki mindig a döntő pillanatban hátrál meg párkapcsolatában, jelesül hanyatt-homok elmenekül az oltár előtt, valahányszor ki kellene mondania a boldogító igent. Nos, Hollywood legdrágább színésznője talán nem véletlenül kapta e szerepet. Robertsről mostanában úgy hírlett, több év együttjárás után végre tényleg hozzámegy barátjához, Benjamin Bratt színészhez - erre mi történik? Robertset a minap újra kéz a kézben látták andalogni előző szerelmével, Jason Patrickel, Bratt pedig feltűnően távol tartja magát a nyilvánosságtól. Ha így megy tovább, akár Kiefer Sutherland is bejöhet még a képbe. Ő volt az ugyanis, akit Julia annak idején meglepetésszerűen dobott Patric miatt, éppen amikor szóba került a házasság gondolata...

Bajban a legnagyobb filmgyártó


Komoly anyagi gondokkal küzd Európa legnagyobb világpiaci filmgyártója és forgalmazója, a francia Gaumont. Ennek oka, hogy a cég buktázott a mozikban a Cannes-i nyitófilmmel amely sztárokat vonultat fel, kosztümös és megaköltségvetésű, de a nézők így is elmaradtak: a 3.25 millió dolláros bevételével egyáltalán nem elég. A sok siker filmet többek között a Nikitát és az Ötödik elemet is gyártó vállalat még nincs csődhelyzetben, de alaposan át kell gondolnia stratégiáját. Ennek jegyében készül a Mathieu Kassovitz (A Gyűlölet) által írt-rendezett Les Rivieres Pourpes, melynek Vincent Cassel és Jean Reno a főszereplői, továbbá nagy sikert remélnek a "Jöttünk, Láttunk, Visszamennénk" című vígjáték amerikai megjelenésétől.

Fejlődő kisvállalkozó oldalak


Az eMarketer becslése szerint az interneten jelenlévő kisvállalkozások száma az Egyesült Államokban 2000 végére eléri a 4,5 milliót, ami az összes ilyen cég 60%-a. Ez az arány 2002 végére eléri a 82%-ot. Az interaktív website-okkal rendelkezők aránya ugyanakkor 1999-ben mindössze 8,5% volt. Az aktív website-tal rendelkező vállalkozások aránya idén eléri a 42%-ot, 2002 végére pedig az 57%- ot. Az elektronikus kereskedelmet is végző kisvállalkozások aránya 1999 végén 7,5% volt az USA-ban, ami az eMarketer előrejelzése szerint 2000 végére 37%, 2002 végére pedig 72% lesz.