CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. május 18., csütörtök 11:42


Zenés demonstráció a Deák tér érdekében

Május 19-én 18 órától a soproni Fő tér lesz a helyszín

Zenés demonstráció a Deák tér érdekében

A soproni Deák tér felújítása ügyében a lakók igényeit reprezentáló ad hoc civil tömörülés - a Deák tér Fórum (DtF) -. május 19-én 18 órától zenés demonstrációt rendez a Fő téren a Deák tér méltó felújítása érdekében, a szakszerűtlen kivitelezési munkák ellen és a Polgármesteri Hivatal polgárokat sértő magatartása miatt.

Varga Gábor, a DtF vezetője szerint a Polgármesteri Hivatal tervalternatívák és zsűrizés, vagy lakossági észrevételezés lehetősége nélkül egy felújítási tervet valósíttat meg, amely jelenleg kivitelezési szakaszban van. Mindezt annak ellenére teszi, hogy a korábban beszerzett szakértői vélemények, az ICOMOS Nemzeti Bizottságának Történeti Kertek Szakbizottsága szakvéleménye és különösen a soproniak véleménye markáns kifogásokat talált


A DtF úgy véli, a megkezdett munkák  szakszerűtlen rombolással járnak. Egészséges fatesttel rendelkező, állékony, mintegy 80 éves fákat vágtak ki. A meghagyott jegenyenyárakat félmagasságban lecsonkolták. A fakitermelést fészkelési időszakban végezték, mellyel elpusztították a magas jegenyenyárakban költő madarak ez évi fészekalját. A vadgesztenyefák gyökérzetének javarészét az építési munkagödör miatt szinte törzsig elvágták, amely részint a fák leromlásához, sőt viharállékonyságuk elvesztéséhez vezethet. A munkagödörböl eltávolított humuszt oly módon deponálták, hogy a talaj minőségének romláshoz vezet - szól a DtF közleménye. A tömörülés az üggyel kapcsolatos információkat a  http://soproni-deakter.fw.hu/ oldalon közöl a közvéleménnyel.
(DtF-cyberpress)