CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. május 19., péntek 16:16


Fesztiválkavalkád

Fesztiválkavalkád

Elmúlt évekbeli szokásainkhoz hasonlóan idén is szeretnénk megcsillantani a nyári fesztiválok színes kavalkádját.

Sportsziget
Rögrön az elején a sportolás hívei számára egy rossz hírrel kell kezdenünk. Hosszú időn keresztül a Sportsziget volt hagyományos nyárindító fesztivál, ingyenes részvétellel, sportprogramokkal és koncertekkel. Az idei évtől azonban ez a fesztivál megszűnt. A rendezvény tavaly már nem volt ingyenes, de a belépőjegy áráért cserébe több tekintetben is újítottak a fesztiválon a rendezők: egy tematikus Sportszigeten vehettünk részt, a kulcsszó az extrém sport volt. Visszatért a rendezvényre a motocross legextrémebb válfaja, az mx freestyle, amely keretében a tengerentúli sztárok hihetetlen attrakcióit csodálhatta meg a közönség, a sportprogramokat pedig már napközben is zenei betétek színesítették, este pedig különböző koncertek voltak.
Idén a fesztivál honlapján csak egy pár soros információ találhatunk: "bár a belépő ára még koránt sem érte el a hasonló méretű, kínálatú rendezvények jegyárait, komoly támadásokat kaptunk, és hiába volt a számos látványos sportesemény és koncert, a nézőszám jelentősen csappant az előző évekhez képest. Mindez után úgy határoztunk, hogy a Sport Sziget szervezésébe fektetendő energiáinkat a jövőben az egyéb, jólismert rendezvényeinknél kamatoztatjuk."
Egy korszak véget ért.

Fesztergom [Esztergom, 2006. június 15-17.]
Egy nagyon hangulatos fesztivál Esztergomban, a Prímás szigeten. Az elmúlt években elsősorban egyetemista és főiskolai közönséggel találkoztunk, mintha egy mini EFOTT-ba csöppentünk volna. Esztergom egyébként is egy szép város, Budapestről vonattal egy óra alatt elérhető (Budapest Soprontól pedig vonattal 2 óra 30 perc, ha épp nincs kavarás az induláskor.) A zenei paletta itt is eléggé széles: Kispál, Belga, Tankcsapda, Heaven Street Seven, Anima Sound System, Depreszió, Auróra, és feltűnik az utóbbi időben egyre népszerűbb ska zenekar, a Pannonia Allstars Ska Orchestra is.
Bővebb információ: http://www.fesztergom.hu

Vekeri-fesztivál [Debrecen, 2006. június 21-25.]
Furán fest, hogy egy Soprontól ilyen messzi városban lévő fesztivált ajánlunk, de már megmondták a régiek is: "Debrecent látni és meghalni." Esetleg nem pont ezzel a városnévvel. Idén rendezik meg ötödik alkalommal, és az elmúlt években mindig professzionálisra sikerült a szervezés. A szervezők az idei négy nap alatt több mint 200 hazai előadót hívtak meg, és rengeteg egyéb érdekes és értékes kiegészítő programmal készülnek. A helyszín ráadásul eléggé szép, a Vekeri-tó partja ad otthont nekik. A fesztiválra érkezőket különbuszok szállítják az állomástól a koncertterületre. A debreceni nagytemplom az idelátogatóknak kihagyhatatlan.
Bővebb információ: http://www.vekerimusic.hu/

VOLT-fesztivál [Sopron, 2006. július 6-9.]
Soproniak számára kihagyhatatlan. A Soproni Nagyszínpad a szokásoknak megfelelően naponta öt koncertnek ad otthont. A nagy nemzetközi nevek (The Cult, Pet Shop Boys, Fun Lovin' Criminals, De Phazz) mellett a klasszikus fesztiválbandák közül többen (Kispál, Tankcsapda, Moby Dick, Quimby) itt lépnek fel, de ugyancsak a Soproni Nagyszínpadon (a Cult előtt!) lép újra színpadra a hazai fesztiválok közül egyedül a VOLT-on az F.O. System!
A djuice-Nokia Aréna az idei évben is színes programot kínál. A kora délután induló műsorban rock-, és alterock bandák mellett nagy visszatérőként találkozhatunk a Sexepillel és Pajor Tamással. A mexikói Los de Abajo és a brit Mattafix ugyancsak itt lép fel, akárcsak az osztrák Bauchklang, Metthew Herbert, a Kraftwerk-őstag, Karl Bartos és a Mo' Horizons.
A sátor partikínálata is erősnek ígérkezik: az első napon itt lép fel Dj Food, majd Andy C, Scam és Josh Wink. A hazai csapatok közül például a Belga, a Hiperkarma, a Sziámi és Yonderboi is a djuice-Nokia Aréna vendége lesz.
A "rocksátor", a Coca-Cola Soundwave Színpad megnövelt küzdőtérrel, és a szokásosnál is erősebb programmal várja a fanokat. Csak néhány név a sok közül: Hooligans, Edda, Republic, Hobo Blues Band, Depresszió, Black Out, Supertbutt, Blind Myself, Bikini.

Ezen kívül természetesen még számos program várja majd a látogatókat. Bízzunk abban, hogy idén szerencsénk lesz az idővel, és a tavalyi sártenger nem borítja el a fesztivált!

Bővebb információ: http://www.volt.hu
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk

EFOTT [Zamárdi, 2006. július 18-22.]
Az 1976-ban indult Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának [EFOTT] rendezését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája [HÖOK] minden évben megpályáztatja. Idén - a 30 éves jubileum kapcsán szervezők a helyszínnek a Balatont választották. A négy évvel ezelőtti Szelidi-tó illetve a két évvel ezelőtti Fonyód, és a tavalyi Velencei-tó is azt igazolta, érdemes vízpartra szervezni ezt az öt napos találkozót. Turisztikai programok mellett különböző koncerteken (magyar zenekarok: Alvin és a mókusok, Tankcsapda, Kicsi Csillag, KFT, Jamie Winchester, Zanzibár stb) nyílik lehetősége a fiataloknak (főiskolások, egyetemisták, leendő főiskolások és egyetemisták, egykori főiskolások és egyetemisták), hogy kicsit megismerkedjenek egymással. Építő és kulturális jellegű rendezvény.
Idén remélhetőleg nem lesznek olyan nagy szervezési problémák a rendezvény nyitónapján, mint amelyekről tavaly hírt adtunk.
Bővebb információ: http://www.efott.hu
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk

Sziget Fesztivál [Budapest, 2006. augusztus 9-16.]
Idén a Szigetesek folytatják a tavaly útjára indított kezdeményezést, hogy a fesztivált a korábbi évektől eltérően egy héttel később, azaz augusztus 9-16. között kerül megrendezésre. Ennek az lehet az oka, hogy a nagyobb fellépők ekkorra már letudták a többi nyári fesztivált és jobban ráérnek, valamint a Sziget alatt szokásos esőzések is túl lesznek szokásos nyári turnéjukon. Nemrégiben volt egy sajtótájékoztató, ahol az idei Sziget főbb fellépőit és újdonságait ismertették. Idén a szervezők a minőségi fejlesztésekre fektettek nagyobb hangsúlyt, még több zuhanyzó, még jobb WC. Idei újdonság a hazamenős hetijegy, amivel nem lehet bennaludni a fesztiválon. Ez egyben azt is jelenti, hogy - mivel a Sziget befogadóképessége véges - ezért kevesebb napijegy lesz, mintegy 25.000 db naponta a 25.000 hetijegy és a 15.000 hazamenős hetijegy mellé. Így elképzelhető, hogy a napijegyek - amelyeket elővételben is árusitanak - hamar elfogynak.
Bővebb információ: http://www.sziget.hu/fesztival
Egy véletlenszerűen választott tavalyi beszámoló: klikk



Bacsárdi László <bacsardi@sopron.hu>