CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. május 22., hétfő 15:30


Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem - Regionális érdekérvényesítés az Európai Parlamentben

Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem
 Regionális érdekérvényesítés az Európai Parlamentben
 
2006. május 24. 17.00 óra

Sopron, Pannónia Med Hotel

 Magyarország uniós versenyképessége növelésének egyik előfeltétele, hogy a régióknak önálló fejlesztéspolitikájuk legyen, megvalósításukhoz pedig eszközökkel és kompetenciákkal rendelkezzenek. A területfejlesztés, illetve a regionális tudomány és társadalom-tudományai időszerű és izgalmas témaköreiből ad válogatást a soproni Területfejlesztési Szabadegyetem, amelyet Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. és a Soproni Regionális Tudományi Műhely hívott életre a Hatékony Innovatív Partnerség (HIP-ROP 3.1.3) projekt keretében.
 
Május 24-én, délután 5 órakor folytatódik a Területfejlesztési Szabadegyetem előadás sorozata. A Pannónia Med Hotel Európa Termében ezúttal az Európai Parlament magyar képviselői számolnak be munkájukról, a regionális érdekképviselet lehetőségeiről.
Az Európai Unió működését meghatározó négy alapintézmény közül az Európai Parlament az elmúlt néhány esztendőben nagy sikereket könyvelhetett el. Örömteli-e tény, mivel az Unió komoly demokratikus deficittel, legitimitás hiányával küzdő intézményrendszerében az egyedüli, közvetlen választások eredményeként felálló intézményről van szó. A sikerei közül gondoljunk csak a regnáló, Barosso vezette Európai Bizottság személyi összetételével kapcsolatos erődemonstrációra, vagy a 2007-13-as költségvetés versenyképességre- és szolidaritásra épülő, az új belépők felzárkózását biztosító törekvéseire.
A szervezet munkájában 2004 nyarától 24 magyar képviselő teljes jogú tagként vesz részt. A Parlament egyik legnagyobb súlyú bizottsága a regionális fejlesztésért felel, amelyben Surján László és Harangozó Gábor képviselők dolgoznak a magyar régiók érdekeinek érvényesítéséért.
 Hazánk hét fejlesztési és statisztikai régiójának életre hívásában, majd megerősödésében nagy szerepet játszott az Európai Uniós integráció. Mivel csatlakozásunk óta a régiókat érintő döntések egyre nagyobb hányadban születnek Brüsszelben, így a Nyugat-dunántúli régiót alkotó megyék és megyei jogú városok összefogtak, s megnyitották a régió Brüsszeli Képviseletét. Az állandó, földrajzi értelemben vett döntésközeli helybenlét új lehetőséget nyújt a következő költségvetési időszak tárgyalásaiban az érdekérvényesítésre.

 
Meghívott előadók Surján László és Harangozó Gábor, az Európai Parlament tagjai (Költségvetési Bizottság, Regionális Fejlesztési Bizottság)

Vitafórum résztvevő: Kiss Judit, Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete

F.K.