CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. május 24., szerda 19:21


Kiállítás 1956-ról osztrák és magyar szemmel

Kiállítás 1956-ról osztrák és magyar szemmel

Az 1956-os eseményeket, illetve a megtorlás időszakát, és annak következményeit mutatja be a kismartoni (Eisenstadt) Tartományi Galériában nyílt kiállítás.

Magyar és osztrák szemszögből ábrázolja a tárlat az eseményeket, azt, hogy mennyire különbözőképpen élték meg a határ két oldalán élők a történteket. Az osztrákok, mint nagylelkűségük és segítőkészségük megnyilvánulásának példáját tartják számon az 1956-os időszakot, amikor száznyolcvanezer magyar menekült érkezett a határ innenső oldaláról, aminek különös jelentőséget az adott, hogy mindez nem sokkal azután történt, hogy Ausztria kinyilvánította semlegességét.


Ausztriában sokakban csak az 1989-es magyarországi rendszerváltozást követően tudatosult, hogy a 1956-os levert forradalom a magyaroknak milyen traumát okozott. A kiállítás címe ,,Vom Traum zum Trauma”, – Álomból rémálomba” – tudatosítani próbálja azt az életérzést, amelyet a vérbefojtott forradalom, és az azt követő megtorlások időszaka okozott, amelyen – a kiállítás üzenete és az osztrákok véleménye szerint is – a magyarok csak az 1989-es határnyitás után tudtak-tudhattak felülkerekedni.

A dokumentumokat, a menekültek személyes tárgyait, naplófeljegyzéseit, hangfelvételeket bemutató kiállítás magyar vonatkozású része hangsúlyozza azt, hogy milyen társadalmi következményekkel járt 1956, és, hogy a magyar-burgenlandi határsáv a vasfüggöny leereszkedésével ezt követően hogyan alakult át.

A magyarországi 56 utáni eseményekről a mai osztrákoknak igen hiányosak az ismereteik, hiszen az iskolában erről részletesen nem tanulna, a magyar látogatók pedig a menekülők, a gyűjtőtáborokba került egykori honfitársak további – egyáltalán nem álomvilágot idéző – sorsával szembesülhetnek.

A kiállítás két különálló részét egy rekonstruált vasfüggöny-szakasz választja el, amely egyidejűleg kiállítási tárgy és térelválasztó elem. És látható a mosontarcsai (Andau) híd kicsinyített mása is, amelyen csaknem 80 ezer magyar hagyta el hazáját 1956-ban. Ezúttal szimbolikus értelmet is nyer a híd, amely összeköti az egymástól évtizedeken keresztül elzárt szomszédokat, valamint múltat és jelent.

A tárlat, amelyet Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök és Helmut Bieler tartományi kultúrtanácsos közösen nyitott meg, október 1-jéig látogatható a kismartoni Tartomáyni Múzeumban, az Esterházy Kastély szomszédságában.
(cyberpress)
Fotó:Burgenland Landesmedienservice