CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2006. május 25., csütörtök 18:19


Piknik a gyerekekért

Tízből még három sem…!
Piknik a gyerekekért
  
Viszonylag könnyen siklott át a közvélemény figyelme nem rég azon az európai uniós felmérésen, mely megállapította, hogy hazánkban a gyerekek legjobb esetben
is egynegyedéről(!) mondható el, hogy egészséges.

Az Eurokid program legfőképp a rendszeres mozgás, a családok aktív életvitelének hiányával magyarázta a lesújtó mérleget, amiben sok igazság lehet, hisz a gyerekek egyre kevésbé kedvelik a testnevelés órákat, soha nem volt annyi felmentett, mint manapság. Abban még a szakma is egyetért, hogy a hazai oktatásügy legrégebben halogatott adóssága a testnevelés, az iskolai sport gyökeres reformja.

Ezért is számított 2004-ben meghökkentő és várakozáson felül sikeres rendezvénynek az Európai Testnevelő Piknik elnevezésű módszertani találkozó sorozat, mely a bármely korban űzhető, vonzóbb, élvezetesebb életmódsportok alaposabb megismerésére nyújtott lehetőséget.
A résztvevő szaktanárok felmérhették, miként illeszthető saját iskolájuk sportéletébe a természetsportok közül a tájfutás, vízitúrázás, hegymászás, vagy akár a tollaslabda, a strandokról ismert frizbi, strandröplabda, a görkorcsolya, bocsa, kötélugrás, sárkányreptetés.

Első alkalommal 2004-ben Zánkán, majd tavaly Szilvásváradon és Egerben rendezték meg a Pikniket, melyen összesen már csaknem 800 testnevelő és sportszakember vett részt.

Az idén egyben tanévet is zár a találkozó június 16-18 között, és ismét a zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum ad otthont három napon át az említetteken túl a kajak és kenuoktatásnak, a kötélugrásnak, evezésnek, szórakoztató egyéb „golyós-sportoknak”, floorbalnak, történelmi íjászatnak, de még a barlangászat, illetve az egész  Európát meghódító „északi gyaloglás” is helyet kapott a programban.

Első alkalom, hogy a fővárosi ÁNTSZ szűrőállomása is kitelepül az eseményre, hogy az érintettek képet kapjanak egyszer saját egészségi állapotukról is.
Érdekes jelenség, hogy míg a testnevelők körében gyorsan terjedt a Piknik híre, sikere, addig sok iskola vezetői nem rajonganak e reformokért, viszont több kistelepülés képviselője, polgármestere jelezte érdeklődését, lakóhelyük sportéletének megújítása érdekében.

www.zoldpont.hu