CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. május 26., péntek 12:27


Új, ötven férőhelyes gondozási egység a pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthonában

Új, ötven férőhelyes gondozási egység a pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthonában

Ötven 50 férőhelyes, új gondozási egységgel bővült a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által fenntartott pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona. A címzett állami támogatással megvalósult 355 millió Ft összköltségű beruházás ünnepélyes átadását május 25-én tartották. A köszöntőket követően, az eseményen Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke mondott ünnepi beszédet.


A megyei önkormányzat minden évben történt fejlesztés a szociális szférában

- Nem volt olyan év a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál, hogy a szociális szférában valamilyen fejlesztést ne hajtottunk volna végre. A ciklus vége felé ez a legnagyobb – mondta Firtl Mátyás. A megyei általános alelnök azt is hangsúlyozta, hogy a fogyatékosok, akik ugyanúgy lélekkel éreznek, mint minden ember, támogatást és odafigyelést igényelnek, ezért is elfogadhatatlan az, hogy az intézmények költségvetési támogatását csökkentették, hiszen a társadalom alapvető érdeke, hogy egyrészt az elsősorban kispénzű emberek által keresett intézményhálózatok megfelelő körülményeket tudjanak biztosítani lakóinak, másrészt, hogy megfelelő színvonalon való működésük biztosított legyen.


Pásztori, 50 férőhelyes új gondozási egység

A megyei önkormányzat által fenntartott, fogyatékossággal élők ellátását biztosító intézményi férőhelyek száma (Sopron 180, Koroncó-Zöldmajor 50) jelenleg 262, melyből 82 férőhelyen a pásztori intézmény ellátottjait gondozzák – tájékoztatott Firtl Mátyás.

Az intézmény férőhely-kihasználtsága 100 százalékos, a várakozók száma jelenleg 40 fő, ideiglenes működési engedélye 2008. december 31-ig érvényes. A beruházás hozzájárult a tárgyi feltételek biztosításához, ezáltal az intézmény közelebb került a végleges működési engedély megszerzéséhez.

A 2003-ban benyújtott pályázati program célkitűzése a zsúfoltság megszüntetésére, a hiányzó helyiségek – külön látogatói szoba, foglalkoztatók (egyéni és csoportos), lakóotthoni felkészítő programhoz szükséges helyiségek, zártterű sportolási helyiség, dolgozók munkaszobái és szociális helyiségei, rendezvényi klubhelyiség – kialakítására, és férőhelybővítésre irányult egy új, 50 férőhelyes épület megvalósításával, a már meglévő ápoló-gondozó intézmény területén, hozzá integrált formában.

A fenntartó megyei önkormányzat, az elmúlt években jelentős összegeket fordított az intézményi épületek felújítására, állagmegóvásra. A meglévő épület tovább nem volt bővíthető, ugyanakkor az intézményben egyre nő a felvételre várakozók száma.


A férőhelybővítést szükségessé tette az is, hogy az intézmény régi épületében található lakószobák zsúfoltak voltak.

A régi épületegyüttesben az új, 50 fős gondozási egység megépítésével megszűnik a zsúfoltság, hiszen ellátottak kerülnek át az új épületben, illetve a várakozók listája is csökken.

A beruházás eredményeként javulnak az ellátottak elhelyezési körülményei, a dolgozók munkakörülményei is, mely a gondozási, ápolási munkában is minőségi változást jelent. A beruházás lehetőséget teremt a hosszú várakozási idő csökkentéséhez, valamint a szakmai jogszabályoknak megfelelő (lakóotthoni) ellátási forma által kívánt szükségletek megvalósításához.

Az 50 férőhelyes beruházás összköltsége 355 millió forint

A megyei önkormányzat 2003-ban nyújtotta be kérelmét az új épület megépítésére, címzett támogatás elnyerésére. Az 50 férőhelyes beruházás összköltsége 355 millió forint, amely 33,845 millió Ft saját erőből és 321,155 millió Ft címzett támogatásból tevődik össze.

A központi támogatást 2 éves ütemezéssel nyerték.

A munkálatok 2005 áprilisában kezdődtek az új épület helyén lévő rossz állapotú melléképületek (ólak, tárolók) lebontásával. Az 50 férőhelyes új gondozási egység építésének kezdése 2005 júliusában indult meg. Az építkezés során nagy gondot jelentett a magas talajvíz szint és a régi szennyvíz szikkasztó kiváltása. Mivel Pásztori községben nincs közműcsatorna-hálózat, ezért az otthonban keletkező szennyvíz tárolására 150 m3-es 8 m mély speciális zárt szennyvíztárolót kellett építeni.

Az új épület

Az épület hasznos alapterülete 1524 négyzetméter. Ez magába foglal minden olyan helyiséget, amely a gondozottak mindennapi életének maximális segítésére irányul. A törvényi előírások szerinti akadálymentesítési feltételek teljes mértékben biztosítottak.
Az 50 férőhelyes új épületben négy darab kétágyas, tíz darab háromágyas és három darab négyágyas szoba található.Az épület konyhájába legmodernebb előkészítő és főző eszközök kerültek, a hozzá kapcsolódó előkészítő és raktárhelyiségekkel együtt.

A gondozottak napi szervezett tevékenységeiket foglalkoztatókban és csoportszobákban gyakorolhatják, fizikai kondíciójuk karbantartását tornaszoba segíti elő Teakonyha is a gondozottak rendelkezésére áll, ahol felügyelet mellett tevékenykedhetnek.
A társalgó-étterem az étkezések helyszínét biztosítja, ez túlmenően a közösségi programok lebonyolításához kínál kellemes helyszínt, melyhez pergolával fedett terasz csatlakozik.

Az adminisztratív személyzet részére hét iroda helyiség és egy tárgyaló került megépítésre a szükséges szociális blokkokkal.Az épület kiszolgálására új melléképület, karbantartó és raktár is épült.

(gymsmo-cyberpress.hu)