CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. május 26., péntek 13:58


Sopron gesztenyeszemmel

Sopron gesztenyeszemmel

A soproni táj három jellegzetesen különböző táj egysége. Hazánk nyugati kapujában megmutatja magát az egész Kárpát-medence, a látóhatáron belül egymás mellé szelídül a hegyes Alpokalja, a mediterrán vonásokat hordozó dombvidék, és a legnyugatibb sztyepptó, a Fertő láposa. Idegyu^ltek a népcsoportok is, köszönteni a nyugatról jövőt – kezdte gesztenyeszemmel megfogalmazott beszámolóját Hárs Olivér, a Castanea Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Bármerre indulunk,csodálatos természeti élményekben lesz részünk, és már útközben is ember és táj harmonikus együttélésében gyönyörködhetünk: a Lőverek, Bánfalva, a Virágvölgy, a Mély út, a Csalánkert, a Potzmann hagyományosan szép kertjei azt mutatják, hogy sokan közülünk felismerték: a legtöbbet mi magunk tehetjük környezetünkért, ha mindig a táj egészségét tartjuk szem előtt.

Elődeinknek is sokat köszönhetünk: a mára terebélyessé vált összehajló fasorokat, békésen árnyas parkokat, egy-egy igazán nagy fát, hihetetlenül változatos élősövényeket, ízletes gyümölcsfajtákat, virágos gyepeket és persze a sok zöldben megbújó kerti lakokat, természettisztelő villákat, a barangolók által már régen felfedezett parkerdőben kedves pihenőhelyeket, Zenepavilont, sétautakat, kilátókat.

Megvan hát szinte minden ahhoz, hogy Sopron igazán Zöld Város legyen, még Zöldút és Zöld Határsáv program is indul az idén!

Az ország első Városszépítő Egyesülete, a Soproni-hegység Natúrpark, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Fertő-táj Világörökség is ezt az egyedülálló értékegyüttest védelmezi, élteti, gyarapítja. És ezen ügyködünk mi is, a 15 éves Castanea. Mert az e tájból, e tájért élőkkel együtt valljuk: „Szeretem ezt a tájat!”