CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. május 26., péntek 18:53


A soproni MDF munkacsoportjai megkezdték a választási program vitaanyagának összeállítását.

Almássy a soproni MDF oktatáspolitikájáról tárgyalt

Almássy a soproni MDF oktatáspolitikájáról tárgyalt

 A soproni MDF munkacsoportjai megkezdték a választási program vitaanyagának összeállítását. Elsőként az oktatással kapcsolatos elképzelésekről egyeztetett Sopronban a helyi és az országos párt illetékese.

 Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke, oktatáspolitikusa soproni látogatásakor tárgyalt a helyi szervezet társelnökével Nagy Tamással, és az oktatási munkacsoport vezetőjével Somogyi Miklóssal. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Nagy Tamás kiemelte, hogy nem a végleges programról egyeztettek, hiszen annak részleteivel kapcsolatban a soproni választópolgárok véleményét is ki fogják kérni. –A vitairat elkészítéséhez kértük ki Almássy Kornél véleményét, aki az országos oktatási programot is kidolgozta. A most kialakított tervezetet a lehető legszélesebb nyilvánosság elé kívánjuk tárni a közeljövőben, hogy megkezdődhessen annak érdemi vitája.

Almássy Kornél az oktatással kapcsolatban két területet emelt ki. –Az utólagos képzési hozzájárulás ötletét az MDF mereven elutasítja –mondta a politikus. –Ez egyfajta adóként a középosztályt terhelné, ráadásul csak később jelentkezne bevételként a költségvetés oldalán, így rövidtávon nem csökkenthető általa az államháztartási hiány. Az MDF nem támogatja a 8 osztályos gimnáziumok megszüntetését sem, miután ez a képzési forma az évek során bizonyította, hogy helye van a magyar oktatási rendszerben. A gyakran kétszeres túljelentkezés is ezt az érvet támasztja alá.

Somogyi Miklós, az oktatási munkacsoport vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy három pillére lesz az MDF helyi oktatási politikájának. Helyre kívánják állítani a pedagógusok társadalmi megbecsülését, a párt országos szinten is elkötelezett az alsó tagozatos osztályozás és buktatás visszaállításában. Növelni szeretnék a szakiskolákban a közismereti tantárgyak óraszámát, valamint a párt csak abban az esetben támogatná a sérült és tanulásban bizonyos fokig korlátozottak hétköznapi osztályokba történő integrációját, ha megerősítik a pedagóguslétszámot, hiszen ezek a gyerekek több odafigyelést, speciális nevelést igényelnek.

Az oktatási munkacsoport az elkészült vitaanyagot a közeljövőben honlapján is közzéteszi, egyben várja minden érintett véleményét, elképzelését a soproni MDF program közös kialakításához.

K.B.