CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. május 30., kedd 15:08


Templomos Napok Bánfalván

Templomos Napok Bánfalván

Történelem óra, séta közben - Erdők temploma a Hősök nyughelye – Május van, vissza a természetbe!

Vágyódást érez az ember a napsütés a baráti társaság után, szürke és hideg napokat követően különösen. Talán ez az érzés is motiválta a bánfalviakat, amikor megszervezték 2000-ben az első Templomos Napok eseményeit. Másfelől a civil egyesület érzékelte a hagyományápoló Őszi Búcsú színrevitelének páratlan sikerét, ezért kötelességének tekintette a tavaszhoz kapcsolódó magyar hagyományok felkarolását.

A májusi rendezvényekre iskola, óvoda, Kórus a bánfalvi könyvtárban kutat, egyeztet és vállal feladatot, hogy felemelő legyen a találkozás a májusi rendezvényeken, koncerten a Hegyi templomban vagy a Hősök Napján a Hősi Temetőben.

Az idei események közül kettőn már ott lehettünk

A Pálosok alapította Hegyi templomban a Kórus Spontánusz, fiatalokból álló vegyes kara adott koncertet. Különleges élmény részesévé válni egy templomi hangversenynek, ráadásul a Hegyi templom akusztikája remek a fiatalok lendülete pedig mindig magával ragadó, most sem volt másként A Kocsis Zoltán dirigálta kórus annyi tapsot söpörhetett be, hogy a virágillatos esti borkóstolásra már alig jutott idő.

Május utolsó vasárnapján a hazáért életüket adó hősökre emlékezünk.
A Bánfalváért Baráti Kör megalakulása óta segítője a Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, hogy méltóképpen emlékezzünk e nemzeti és városi ünnepen.
Kötelezi erre az ország legszebb környezetében, éppen 90 éve kialakított Hősi Temető.

A XX. század egész történelme olvasható le a fejfákról. Az első és második világháború hősi halottainak nyughelyét az Alpokalja hatalmassá növő fenyői, éger és bükk fái oltalmazzák Ma, az erdei csöndet csak a madarak dalolása oldja, de a múlt század első felében a „katona város” Sopron és annak minden intézménye, katonai alakulata itt rótta le tiszteletét az elesett bajtársak sírja előtt.

***

Június 5-én, 16 órától PÜNKÖSDI HATÁRJÁRÁSRA a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

A Hajnal térről indulva és az ellátmányt biztosító lovasszekeret követve rácsodálkozhatunk Bánfalva rejtett vagy csak eddig fel nem fedezett érdekességeire a Sánc hegyen innen, de a Malompatakon túl. A Kuruc-kori „kiserődnél” táblaavatásra kerül sor. A kirándulók pihenő táborhelye: a Pálos pince. A bánfalvi Templomos Napokat a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület szervezi.










(I.K. – cyberpress)

Kapcsolódó cikk:
Templomos Napok Bánfalván